37 år gamle Jørgen Haave fra Bergen har overtatt ansvaret på Ibsens Venstøp etter Margit Sauar. Han synes det er trist at mange oppfatter Henrik Ibsen som en logo, uten innhold.

- Ibsen er jo over alt.

HAR SKREVET BIOGRAFI

Bergenseren har vært bosatt på Jomfruland de siste årene, men har nå fått seg hus i Skien, og jobb på Venstøp.

- Jeg er kjempefornøyd med å få jobbe her, smiler Haave, der han sitter på stabburet ute i hagen tidlig fredag morgen.

Han har hovedfag i litteratur, og har skrevet hovedoppgave om Ibsen og Nietzsche. En biografi om Peter Wessel Zapffe har han også rukket å skrive. Mens han bodde på Jomfruland og studerte, jobbet han samtidig som frilansjournalist.

LIKER PROVOKATØREN

Som så mange andre har han inntrykk av at folk er litt lei av Ibsen.

- Jeg tror det er viktig at Ibsen blir en tydelig skikkelse, og at folk er klare over hva han sto for. Jeg ønsker å vise at Ibsen var en provokatør, sier Haave med pågangsmot i blikket.

Han liker at Ibsen nettopp er provoserende og litt vanskelig.

- Jeg tror ikke man kan gjøre han folkelig og festlig i en håndvending, men jeg har en følelse av at folk liker å smykke seg med Ibsen uten at de vet hva han står for.

- STOR AKTIVITET

Sesongen på Venstøp er ikke kommet skikkelig i gang ennå, for dørene åpnes ikke for publikum før 18. mai. Haave gleder seg til mer Ibsen.

- Det er selvfølgelig viktig å holde seg oppdatert på Ibsen-fronten, når jeg er her, ler Haave. Ellers er han glad for at museet har åpnet for forskning i så stor grad, og håper at museet også kan gjøre seg interessant for Ibsen-forskere på universitetet.

- Jeg håper på stor aktivitet, og vet at det kommer til å skje mye her i sommer. Jeg håper også jeg kan være med å profilere noen flere av stykkene hans. «Vildanden» står jo veldig sterkt her, men jeg håper også at vi kan få sneket inn noen flere i omvisningene for eksempel. Uansett, jeg gleder meg veldig, sier han, før han fortsetter dagens gjøremål på Ibsens Venstøp som klargjøres for årets turister.