Hyllet Eivind Mo

Artikkelen er over 14 år gammel

Folkemusikkhelgen i Seljord ble i går kveld innledet med en flott minnekonsert etter Eivind Mo. Flere av landets fremste folkemusikere hadde tatt turen til Granvin Kulturhus for å hylle spelemannen fra Rauland.

DEL

At Eivind Mo har hatt stor betydning for folkemusikken i Telemark, og for mange utenfor fylkets grenser, var minnekonserten i går et tydelig bevis på. I Seljord hadde et knippe av landets fremste utøvere på hardingfele samlet seg for å minnes Eivind Mo, og for å fremføre slåttene hans.

SPELEMENN

På programmet sto Gunnar Innleggen, Trygve K. Vaagen, Terje Christian Hansen, Per Anders Buen Garnås, Arne Øygarden, Magne Herrefoss, Knut Myran, Knut Hamre, Leif Rygg, Sigurd Frende Boge Olsnes, Ingeleiv Kjerland Kvammen med flere.

At mange fra Vestlandet hadde tatt turen til Seljord for å delta på konserten var tydelig at arrangørene Spilemannslaget Falkeriset, Seljord Spelemannslag og Telemark Folkemusikklag satte stor pris på. Dette ettersom Eivind Mo var svært godt likt også på den kanten av landet.

MANGE FREMMØTTE

Publikum viste også å vite sin besøkstid, for det var knapt et ledig sete å oppdrive i kinosalen på Granvin Kulturhus i går. Med godt over 200 fremmøtte måtte flere ekstrastoler bli satt inn, og noen valgte å sitte i trappene. I salen var også flere av familiemedlemmene til Eivind Mo tilstede.

Først ut fikk publikum høre et opptak av Eivind Mo der han spilte slåtten «Huvestaden» etter Olav Groven. Programleder Stein Versto trakk deretter de store linjer fra Eivind Mos oppvekst og virke som person, familiemann, banksjef i Seljord og, ikke minst, spelemann og komponist.

- Han var en stor tonekunstner på hardingfele, og han var et stort musikalsk talent. Mange var innom hjemmet hans og fikk næring og inspirasjon, fortalte Versto.

CD-UTGIVELSE

Fra flere av utøverne fikk vi også lære spelemannen bedre å kjenne gjennom historier om møter, turer og spillestunder sammen. Sammen med fremføringer av slåttene etter Mo dannet det en flott ramme rundt en verdig minnekonsert.

Samtidig med konserten i går ble dessuten en cd-utgivelse med gamle opptak av Eivind Mo utgitt. Plateselskapet Ta:lik fra Valdres står bak utgivelsen, som har fått tittelen «Tidlege innspelingar».

Niels Røine fra Ta:lik var tilstede i Seljord i går og kunne overrekke et eksemplar til datteren til Eivind Mo, Anne Mo.

Artikkeltags