- Høydepunktet var å gå innover fjellheimen

Artikkelen er over 4 år gammel

For tredje året på rad har folk med ulike funksjonsnedsettelser forsert Hardangervidda. Denne gangen gikk turen fra Trondsbu til Besso.

DEL

- Høydepunktet var å ta seg fra Tinnhølen og inn til Besso, og gå innover fjellheimen der. Vi hadde to netter i lavvo underveis, sier Ruben André Smith fra SIljan.

I tillegg til å være deltaker, er han også initiativtakeren bak Rubenstur, som er for mennesker med ulike funksjonsnedsettelser som ønsker å oppleve norsk høyfjellsnatur på sitt aller beste.

Smith ble ufør i 2004. Drømmen hans om å gå på Hardangervidda ble første gang oppfylt sommeren 2012 i samarbeid med Telemark turistforening.

LES OGSÅ: TA-julegave til turglade Ruben

FANTASTISKE NATUROPPLEVELSER

Årets tur hang en stund i en tynn tråd, for noen av deltakerne måtte av ulike årsaker trekke seg. Men det ble tur likevel. med fire deltakere, fire hjelpere og en turleder.

- Det var en kjempebra tur, fastslår Smith.

Turfølget brukte tre dager på å gå fra Trondsbu i Eidfjord kommune, til Nordmannslågen, der de ble hentet med båt av vertskapet på Besso turisthytte og fraktet over Lågen.

- Besso tilrettela for oss og henta oss med båter. Det var helt supert, ellers hadde vi ikke klart å komme rundt, sier Smith.

Det er Odd Anders Fjeld og Andreas Finsrud som driver turisthytta, og det var Finsrud med familie som sto for bevertninga da Rubenstur-gruppa ankom.

GIKK OVER 30 KM

Der koste de seg i to døgn, med fisking og dagsturer. Så gikk ferden tilbake til Trondsbu, også denne gang med to overnattinger i lavvo.

Til sammen gikk de godt over 30 kilometer i løpet av turen.

- Det var altså tre dagsetapper inn til Besso, noe funksjonsfriske bruker én dag på. Vi gikk fire - fem kilometer hver dag, noe som var tøft for oss alle, men som ga fantastisk fine naturopplevelser, forteller Smith.

Spesielt inne ved Besso fikk turfølget oppleve fantastisk flott natur. Hele tida hadde de utsikt mot Hårteigen, og de hadde også flott utsyn over Nordmannslågen på turen.

FLERE MULIGHETER

Ruben André Smith ønsker å får til Rubenstur hvert år i samarbeid med Telemark turistforening.

- Vi jobber med å få til neste års tur allerede. Den skal planlegges denne vinteren. Hvor turen vil gå hen, er ikke avgjort. Det ser veldig positivt ut for neste år, for det er allerede syv-åtte deltakere som har vist sin interesse, sier han.

Artikkeltags