Gå til sidens hovedinnhold

Hemmelige agenter i bokform

Artikkelen er over 16 år gammel

XU var den største hemmelige etterretningsorganisasjonen i Norge under krigen. - Flere av agentene var helter av samme format som Max Manus og Gunnar Sønsteby, men lite er skrevet om dette, sier Knut Johnsen. Han står bak den nye boka om XU.

Knut Johnsen driver Ekeskogens forlag på Jomfruland, og det er andre boka om XU forlaget gir ut. Den forrige kom i 2002 og bar tittelen «Brystkaramellene - fra XU til Grini». Årets utgivelse er døpt «Kværk om XU». Det er Gunnar Fredrik Kværk (88) fra Drammen som har skrevet boka. Han var leder av XU i distrikt 8. Det omfattet Telemark, Vestfold og Buskerud. Mot slutten av krigen var Kværk sjef for XU i hele Sør-Norge.

HEDER OG ÆRE

- De større forlagene trodde ikke de kunne tjene penger på å gi ut manuskriptet til Kværk. Jeg tror heller ikke at jeg vil tjene på utgivelsen, som har et opplag på 700 eksemplarer. For meg er det viktig at folkene i XU får den heder og ære de fortjener og at deres virksomhet blir kjent, sier Knut Johnsen.

- XU gav etterretningsopplysninger som blant annet var av betydning for tungtvannsaksjonen og bombingen av Herøya under krigen.

EISENHOWER TAKKET

Blant de ting som kommer fram i boka er at den mye omtalte seksjonssjef Trond Johansen i forsvarets etterretningstjeneste var agent for XU. Trond Johansen hadde dekknavn «kontoristen». Han leverte så presise opplysninger om tyskernes overføringer av tropper til Vestfronten i 1944 at general Eisenhower, sjefen for den allierte overkommando, sendte XU et takketelegram.

Kværk kjente til mange av de lokale agenter og var redd for å bli tatt til fange av de tyske okkupantene. Følgelig gikk han de siste årene av krigen rundt med giftpille i munnen og usikret pistol i lomma. Forfatteren er for øvrig spesialinvitert til Stortinget i anledningen markeringen av frigjøringen 8. mai.

Ved krigens slutt skal det ha vært 1400 agenter sør for Trønderlag, minst 12-14 hadde vært aktive i Telemark.

MER XU

- Hvorfor er ikke XU mer kjent blant folk flest?

- Taushetsplikten ble opphevet først i 1988. Og medlemmene lovte hverandre å ikke å skrive noe før XUs offisielle historie forelå, forklarer Johnsen.

- Er det flere bokutgivelser på gang fra forlaget ditt?

- Kanskje, om hva ønsker jeg ikke å gå ut med enda. Men er det noen som har noe å berette om XU, er det bare å ta kontakt med meg. Det siste er ikke sagt om denne unike organisasjonen.