Tor Nicolaysen som driver Rjukan Fjellstue var involvert i produksjonen, og sier til TA at dette garantert ikke blir noen «ny cowboyfilm». Antagelig hadde han Kirk Douglas' og «Heltene i Telemark» fra 1964 i tankene.

Nicolaysen fikk nærkontakt med BBC-teamet som hadde base på fjellstua i hele februar. Det var den meget anerkjente TV-journalisten og overlevelseseksperten Ray Mears som var ansvarlig for produksjonen. Han har laget en rekke produksjoner hvor hovedtema er hvordan mennesker klarer å overleve i ekstreme situasjoner. En rekke av Mears' produksjoner er blitt vist blant annet på Discovery-kanalen.

DOKUMENTARFILM

- Dette er ikke blitt noen spillefilm med krig og tyske kjøretøyer i Rjukan sentrum. Faktisk ser vi ikke ene eneste tysk soldat i løpet av disse tre episodene.

BBC ønsket ikke å lage nok en krigsfilm. Serien som blir vist før påske er dokumentarisk.

- Den handler rett og slett om hvordan sabotørene klarte å overleve på Hardangervidda. Selv om vi ikke får se en eneste tysker, blir Tungtvannssabotasjen grundig belyst. Forsøket med glidefly, sprengningen av tungtvannsanlegget, bombingen av Vemork og senkingen av «Hydro», sier Tor Nicolaysen til TA.

HELT AUTENTISK

De gjenlevende av sabotørene vil på en måte guide oss gjennom serien. Vi vil både se og høre dem, men de spiller ingen rollefigurer. De er rett og slett seg sjøl.

- Ray Mears har brukt sabotasjeaksjonen til å fortelle historien om sjølve Hardangervidda, men også hvordan sabotørene klarte å overleve med lite mat, dårlig med klær og det å unngå å bli tatt. Det vi kommer til å få se er ekte saker. Norske statister, det vil si soldater fra Rena leir, fikk den krevende jobben å gå opp sabotørenes løyper og de bodde på Svendsbu hvor sabotørene gjemte seg i tre måneder. Mears har laget filmen så autentisk at en norsk soldat måtte gå gjennom isen i februar på samme måte som Jens Anton Paulsson.

- Flere kopier av 60 år gamle bragder?

- De finnes, sier Nicolaysen. Det var jo slik at Claus Hellberg gikk over hele vidda med en tysker i helene. Faktisk gikk han 16 mil på 36 timer. Til og med med brukket arm. En soldat ble plukket ut til å gjøre det samme bare for å bevise at det faktisk var mulig. BBC-dokumentaren framstiller sabotasjeaksjonen den 27. februar i 1943 som en av de største militære bedrifter noen sinne. Spør du meg, vil aldri de involvertes navn bli glemt.

- Vi har hørt rykter om inneholdet i en reinsdyr-mage?

- Det er korrekt. Sabotørene slaktet rein og spiste mageinnholdet. Vi gjorde det samme i fjor. De norske soldatene fikk det servert. Ikke alle var like begeistret over menyen.

GLEMT IGJEN

- Denne filmen er ensbetydende med en enorm reklame for Øvre Telemark. Spesielt for Vinje og Tinn.

- Du har altså sett filmen.

- Ja, og det er blitt en meget flott fjellfilm. Den er faktisk helt rå.

- Og 100 prosent korrekt?

- I 1947 fikk vi den første filmatiseringen, i 1964 kom Kirk Douglas. I fjor hadde man sjansen til å gjøre ting helt etter historien, men noe gikk likevel galt. Det forundret meg at ikke Einar Skinnarland ble nevnt en eneste gang. Han var den som sluttet kontakter i forkant av sabotasjen. Det er virkelig beklagelig at han er glemt. Dessuten var vinteren 1943 den verste i manns minne. Da BBC besøkte oss, var det skyfri himmel fra første opptak til man reiste hjem, sier Tor Nicolaysen til TA.