Etter tre lærerike år på tegning, form og farge i Porsgrunn har den talentfulle gutten klart det mange unge kunstnere drømmer om, nemlig å komme inn på en kunsthøgskole. Laland stiller for tiden ut malerier, tegninger og datagrafikk på Sitt ned kunst og kafé i Skien sentrum, og innrømmer at det føles litt rart.

- Det er jo skummelt at andre kan vurdere og være kritiske til noe jeg har laget. Kanskje de ikke liker det, og vil snakke negativt om arbeidet mitt, sier unggutten beskjedent.

INN MED TESKJE

Med en far som er interiørarkitekt og en mor som driver med glass og keramikk kan man kanskje si at kunsten har kommet inn med teskje. Noe arvelig kan det derfor sies å være, men Bendik har likevel gått sin egen vei innen kunsten. Han er nemlig veldig interessert i data.

- Jeg har tegnet siden jeg var liten, men begynte ikke å male før for tre år siden, forteller han. Den sikre streken og de originale motivene må sies å være hans spesialitet. Interessen for datagrafikk er også viktig å få med, for det er dette 19-åringen har lyst til å jobbe med i fremtiden. På Kunsthøgskolen i Bergen begynner han på linjen visuell kommunikasjon, og vil jobbe med design på plakater, internett, cd-cover, reklamekampanjer og logoer. Heldigvis har han litt trening. Gjennom tre år på videregående skole har Laland utviklet seg mye, og forteller om mange spennende prosjekter i skolens regi, men også utenom.

VEGGDEKORASJONER

Bendik Laland har hatt flere oppdrag rundt om i Telemark. Han har malet store veggdekorasjoner på Norsjø Ferieland, Heistad Ungdomsklubb, Petro Oil, og diskoteket Placement i Siljan. Gjennom internett har han også fått i oppdrag å lage websider.

Som inspirasjon i arbeidet sitt nevner han den omstridte graffiti-kunsten, en form som blir mer og mer akseptert der det blir gitt lov til å gjøre det. Også foreldrene hans har vært en inspirasjonskilde.

- De har gitt meg råd, veiledning og oppmuntring. Også steder jeg har besøkt og ting som har skjedd har inspirert meg.

GIR UNGE SJANSEN

At unge og seriøse kunstnere som Bendik skal få sjansen til å vise frem sin kunst, er viktig for arbeidslederen ved ASVO Skien, Bodil Aurbakken. Hun lover nye utstillinger hver måned på Sitt ned kunst og kafé.

- Vi vil gjerne at de unge kunstnerne som satser seriøst på heltid, men ikke er helt etablert enda, skal få vist frem sitt potensiale i vår kafé. Desverre må vi si nei til noen, men vi har fått flere henvendelser, noe vi er veldig glade for, sier Aurbakken.

Det som er helt sikkert, er at Bendik Lalands bilde «Rød hjort 3» vekker oppsikt på kafeen i disse dager. Den nylig avlagte eksamensoppgaven på to meter tar seg godt ut. Og det gjorde nok eksamenskarakteren også.