Hedrer Prøysen og Hagerup

Artikkelen er over 14 år gammel

Det er klart for ny visefestival på Skåtøy med sangere, poeter, kirkekonsert og en helt spesiell hyllest til Alf Prøysen og Inger Hagerup.

DEL

To av vårt lands mest folkekjære diktere, nemlig Alf Prøysen og Inger Hagerup blir hyllet under årets visefestival på Skåtøy som går av stabelen 15. - 17. juli. Flere av artistene vil bidra med ulike innfallsvinkler på Prøysens tekster og viser. Evy Ellingsvåg fra Kragerø leser blant annet en fornøyelig fortelling om snusasken av Alf Prøysen.

Skåtøyfestivalens grunnlegger Alf Cranner hadde også et nært og fruktbart samarbeid med n'Alf. I år er det Alf Prøysens 90 års fødselsdag. Klaus Hagerup gir publikum anledning til å stifte nærmere bekjentskap med sin mors forfatterskap. Inger Hagerups tekster er de fleste nordmenn flasket opp med i form av bakere i Østre Aker, gutter som løper inn i stuen uten å ta av seg luen og klatrende edderkopper, for å nevne noen.

Prøysen og Hagerups viser og tekster har fått nesten samme status som folkevisene. De har liksom alltid vært der. De folkekjære tekstene hentes frem og brukes gang etter gang i de tusen hjem.

VISEKUNSTNERE

Av artistlisten for øvrig nevnes Bukkene Bruse, Tone Hulbækmo, Lars Klevstrand, Kari Svendsen og Steinar Ofsdal. Finn Kalvik har vært i USA og finni seg sjæl nok en gang. Kommer du på Skåtøyfestivalen får du se hvem han fant denne gangen. Skåtøyfestivalen har også satset på flere lokale størrelser. Poeten Per Apelseth har skrevet en egen hyllest til Skåtøy, hvis navn skal stamme fra «landet som skyter opp av havet», eller som et skott opp av havet. Tre godt brukte karer i sin nest beste alder som kaller seg Skagerrakkerne fra Bamble og Kragerø sang i fjor i buskene under festivalen. I år er de forfremmet til scenen. Gruppen Pråm & Sild avslutter festivalen som starter torsdag 15. juli.

MMMH...

Maten på Skåtøyfestivalen står i stil med innholdet. Her er ingen pølser og hamburgere, men nærmest poetiske, blomstrende kunstverk av fiskekaker, skalldyrsalater, fiskesuppe og annet snadder signert Anette Sivertsen, som til daglig er lærer på kokkeskolen på Kroftholmen. 2000 middagsporsjoner, hver med sin spesielle utførelse, skal serveres under festivalen. Alle damene på Skåtøy har bakt rundstykker, og noen av dem lover også en helt spesiell overraskelse på do inspirert av den senere tids kunstdebatt i Kragerø. Det er Skåtøy Vel, Kragerø Sparebank, Menighetsrådet, Skåtøy Cafe og Galleri samt arrangøren Skåtøy Vise- og Poesifestival som står bak festivalen, som allerede har rukket å etablere seg som en institusjon i sommer-Kragerø etter fire års drift. Budsjettet for festivalen balanserer på 400 000 kroner og arrangørene regner med 1200-2000 besøkende under festivalen.

Artikkeltags