- Snart skal Madagaskars president åpne en utstilling her. Så når vi skal åpne vår i mars regner vi med kongelig besøk, flirer Winkelmann.

Han er i Berlin blant annet for å bli bedre kjent med Art Center Berlin hvor Grenlandskunstnerne Oker skal stille ut sine arbeider neste år. Det er liten tvil om at han har store ambisjoner for gruppa.

ELLER METTE-MARIT

- Dronning Sonjas familie kommer jo fra Skien, så jeg håper hun stiller opp og slår et slag for sine lokale kunstnere. Men Mette-Marit hadde også vært bra, hun er høyt elsket i Tyskland og da ville hele den tyske pressen vært på plass.

Det ser ut som Winkelmann drømmer seg bort noen sekunder. Det ville bety uvurderlig reklame for Grenlandskunstnerne om de største tysk magasinene ville dekke åpningen.

Han viser Telemarksavisa rundt i galleriet midt i Friedrichstrasse, en av Berlins travleste gater. Vi tar heisen til tredje etasje.

- Her har en kunstnergruppe fra Zimbabwe utstilling. De har blant annet stilt ut i New York, og til og med i Oslo, og har skaffet seg et internasjonalt renommé. De har stor suksess og gode inntekter, forklarer Winkelmann og legger ikke skjul på at han ønsker at sin gruppe skal få til noe lignende.

FØRSTE NORSKE

Lokalene er lyse og luftige. Her skal kunstnerne fra Skien, Porsgrunn, Bamble og Siljan få boltre seg over en hel etasje i mars neste år. Galleriet har spesialisert seg på internasjonal samtidskunst. Men Grenlandskunstnerne blir de første fra Norge.

- Akkurat nå er det kunstnere fra Sør-Korea, Litauen og Colombia som stiller ut her, det er også en etasje med arabisk kunst. Dette er et helt fantastisk galleri! Det er virkelig en drøm som har gått i oppfyllelse å få stille ut her.

Winkelmann kommer rett fra et møte med galleriets daglige leder Thomas Tyllack, når Telemarksavisa møter han.

- Vi fikk utrolig god respons. Han likte arbeidene jeg viste frem så godt at han ønsket oss hit allerede i august! Men vi må vente til mars. Det koster penger å frakte kunst fra Telemark til Berlin, så vi trenger litt tid til å få finansieringen på plass.

UTENLANDSAMBISJONER

Grenlandskunstnerne Oker ble stiftet i august 2006 og har 21 profesjonelle kunstnere som medlemmer som alle er medlem av Norske Billedkunstnere eller Norske Kunsthåndverkere. De har hatt en rekke utstillinger i Norge sammen.

- Vi har hatt mange utstillinger i Skien og Porsgrunn så nå vil vi ut i verden, det er derfor vi startet gruppa. Det er lettere å få til utstillinger utenbys og utenlands når vi slår oss sammen, smiler den ambisiøse kunstneren.

- Vi har fått til et fint samarbeid, og har hatt stor suksess til nå. Og det har vi tenkt å fortsette med!

I år skal de blant annet stille ut i Elverum og i Løkke, nord i Danmark.

Men å få stille ut i Berlin er det største som har skjedd for grenlandskunstnerne til nå bekrefter han. Så hva blir neste mål?

- First we take Manhatten, then we take Berlin? Nei det blir omvendt!, humrer Winkelmann.