Han pryder årets magasinforside

Artikkelen er over 5 år gammel

Magasinet «Jol i Telemark» er ute i butikkhyllene og det tradisjonsrike juleheftet har blitt utgitt hver eneste jul siden 1928.

DEL

Jonny Andvik smiler stolt når han viser fram bildet som pryder forsiden av årets magasin.

– MYE ARBEID

I atelieret på Hovenga i Porsgrunn står bilder og skisser tett i tett noe som vitner om intens malevirksommhet.

– Ja, jeg har brukt en del tid på dette. Det er et bilde med masse detaljer og et bilde jeg har lagt ned mye arbeid i. Det var et oppdrag som var veldig gøy å få, selv om det ikke er noe økonomi i akkurat dette, sier Jonny Andvik, som har stått ute i sola i høst og malt på det eventyraktige bildet.

– SUR?

Han har lenge vært fascinert av Kittelsen, men som han sier er det først nå han har satt seg skikkelig inn i Kittelsens liv og arbeider.

– Jeg har væt fascinert av «Trollet på Karl Johan» og likt Kittelsens arbeider, men det er først nå etter at jeg ble voksen at jeg har lært han å kjenne på en ny måte. Jeg er alltid på søken etter det barnlige i mennesket og tror jeg har funnet noe her hos Kittelsen. Jeg vet ikke hvordan han ville ha reagert selv, det kan nok hende han hadde blitt litt sur. Jeg har jo tatt meg til rette, sier Andvik spøkefullt.

– GLAD I EVENTYR

Ikke bare har han malt bildet som er blitt omslaget på «Jol i Telemark», han har også forfattet en liten julehistorie i samme magasin.

– Jeg er glad i eventyr, og forsøker også å skrive litt selv, sier maleren som har skrevet «Møte med det eventyrlige»;

«Jeg forestiller jeg meg Theodor Kittelsen som sitter foran peisen og forteller eventyr til noen av sine barn. Barna lytter spent. Under eventyrets gang vokser og materialiseres alle myte- og eventyrskikkelsene fram i den lille stuen – ja faktisk så utvides rommet til å innbefatte skogen, trollene, draugen, himmelen og stjernene ...» sånn begynner Jonny Andviks eventyrlige historie.

– Jeg er glad i jul, det er deilig med tradisjoner som setter deg i en positiv stemning med lys og sang og det hele.

STERKE HISTORIER

Også Kittelsens etterkommere skal ha vært fornøyd med Andviks tolkning av Kittelsen som sitter og leser for barna.

– Ja, de synes også dette har vært gøy – det kunne jo fort vært det motsatte – når man tukler med arven.

Redaktør av magasinets 81. utgave er også svært fornøyd.

– Vi har jobbet med Jonny Andvik to ganger tidligere, og visste han var interessert i tema. Det er jo hundre år siden Kittelsen døde, og en fin måte å markere det på. Jonny Andviks bilde er blitt utrolig fint og så eventyraktiv med barna og alle figurene rundt seg, sier redaktør Ragnar Lurås.

FRØS I HJEL

Magasinet ligger i butikkhyllene og i bokhandlere over hele Telemark og har masse spennende lesestoff – blant annet om gammeldags jul i fylket.

– Vi har en spennende historie om slakting av julegris, Tore Skaug har skrevet om to kvinner som var på flukt over svenskegrensa under krigen, og møttes igjen på Høydalsmo 70 år etterpå. Vi skriver også om en samejente som frøs i hjel på Haukeli i 1887. Mange spesielle og sterke historier, forteller redaktøren av bladet som har utkommet siden 1928.

Artikkeltags