Garanterer Ibsenkonferanse i Skien

SNAKKER OM SKIEN: Kulturminister Trond Giske garanterer at Skien også neste år få prisutdeling og Ibsenkonferanse. Men han kan ikke love at byen får beholde sekretariatsfunksjonen.

SNAKKER OM SKIEN: Kulturminister Trond Giske garanterer at Skien også neste år få prisutdeling og Ibsenkonferanse. Men han kan ikke love at byen får beholde sekretariatsfunksjonen. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Kulturminister Trond Giske garanterer at Skien også neste år får den internasjonale Ibsenkonferansen. Men han kan ikke love at byen får beholde sekretariatfunksjonen.

DEL

Det er skapt usikkerhet om Skien kommer til å beholde sekretariatet som består av Inger Buresund på kulturkontoret, skrev Varden i går. Nå har ordfører Rolf Erling Andersen bedt om et møte med kulturminister Trond Giske for å avklare situasjonen fordi han vil ha klarhet i om Skien beholder funksjonen. Et alternativ er å la Nationaltheateret få hele ansvaret for prisen isteden for å ha en delt løsning mellom Skien og Oslo som i dag.

SKRYTER AV SKIEN

Statsråd Trond Giske bekrefter i et intervju med TA at det er usikkert hvor sekretariatet skal være.

- Det vi må drøfte er det rent praktiske rundt juryens arbeid og om det ikke er like greit at ordningen samles på Nationaltehateret fremfor å være spredt mellom to steder. Juryen er også spredt over hele verden, så dette er først og fremst en praktisk ting, sier Giske til TA.

Han sier at dette vil bli drøftet, også med representanter for Skien kommune, og at avgjørelsen blir tatt i god tid før juryen skal starte arbeidet med neste års pris.

- Det jeg kan garantere er at Skien ikke mister konferansen, middagen og utdeling av stipend og tale av prisvinneren. Det er jo den delen som er utadrettet og som tiltrekker folk fra hele verden og får prisvinneren til Skien.

- Jeg er veldig godt fornøyd med det som skjedde i Skien og gjennomføringen av den delen av arrangementet, sier Giske.

DRØFTER SAKEN

Skien har brukt omlag to millioner kroner på avviklingen av de to Ibsenprisene, den nasjonale og den internasjonale, ifølge ordføreren, som nå ber om en avklaring før det blir brukt mer penger.

- Tanken når vi delte dette mellom Oslo og Skien var at Skien skulle bidra med penger som kommunen tidligere brukte på den nasjonale Ibsenprisen. Ideen var at hvis vi gjorde dette til et spleiselag, så ville vi løfte både den nasjonale og den internasjonale delen, sier Giske.

Han er likevel åpen for å diskutere økonomien når saken skal diskuteres med Skien. Og kulturministeren sier at han forstår at Skien blir bekymret når debatten om sekretariatsfunksjonen nå kommer opp.

- Jeg skjønner at debatten kommer fordi man i Skien trolig også har en bekymring for at konferansen i Skien skal bygges ned. Det er det ingen planer om, faktisk kan det heller være rom for å utvide, sier Giske.

AUTORITET SOM IBSENBY

Ordfører Rolf Erling Andersen (Ap) sier dette handler om autoriteten til Skien som Ibsenby.

- Det var dramatikerforbundet som foreslo at en internasjonal Ibsenpris burde legges til Skien. Så kom staten på banen og snappet ideen vår og vi ble enig om en fordeling. Nationaltheateret skulle dele ut prisen, mens Skien skulle få sekretariatet. Den forholder vi oss til, sier ordføreren til TA.

- Hvis Giske etter avalueringen vil flytte sekretariatet er det ikke i tråd med den opprinnelige avtalen, sier Andersen, som har bedt om et møte med statsråden så snart som mulig.

Artikkeltags