Går Norge på langs

Artikkelen er over 15 år gammel

Tone Jorunn Tveito og Astri Gabrielsen er ikke forsynte av friluftsliv etter ett studieår i lavvo. Nå planlegger de en fottur fra Nordkapp til Lindesnes.

DEL

De to studentene hadde knapt kommet seg ut av skogen i Bø, før de var i full gang med å planlegge neste stunt ute i norsk natur. Prosjektet «Barbeint 2005» innebærer en sju måneder lang fottur fra nord til sør, med sko, riktignok.

I tillegg til inngåtte fjellsko satser de to spreke turgåerne på å benytte seg av hjelpemidlene ski, pulk og kajakk. Og går det som Lårdalsjenta Tone Jorunn Tveito vil, blir turen i tillegg en «gangande norgesturné».

Kvederen Tveito jobber nemlig med å få gitt ut en cd med egen folkemusikk. Nå planlegger hun én konsertframføring i måneden på den 300 mil lange turen fra Nordkapp til Lindesnes.

MOTIVERTE

Det var etter vinteren i lavvo at ideen om å sette seg et nytt mål tok form. Men før de spenner på seg sko og ryggsekker, må Tveito og Gabrielsen avslutte studiene.

Og så håper de at noen utstyrsprodusenter vil sponse dem med nødvendig utstyr.

Begge har bakgrunn fra studiet i friluftsliv ved høgskolen i Bø, der Tone Jorunn nå tar hovedfag. Hun studerer også folkemusikk ved Ole Bull Akademiet i Bergen.

Gabrielsen er fra Lyngdal i Vest-Agder, og er snart utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøgskole i Bergen.

- Dette har vi hatt lyst til lenge, men man trenger også litt erfaring bak seg, røper Tveito.

De er ikke uerfarne med å krysse vidder og fjellheimer, men dette blir liksom noe annet. Hun sier at begge gjør dette kun av lyst og glede. Mil etter mil blir ikke tilbakelagt for å bevise noe for seg selv eller andre. «Barbeint 2005» skal være rein moro, selv om noen kanskje vil være uenig i definisjonen på moro.

FORBEREDELSER

- Vi har så mange felles interesser, og vi har felles humor, sier Tveito som mener de to faktorene er viktige foran strabasene, i tillegg til utholdenhet.

Jentene satser på å gå i etapper på for eksempel 14 dager med noen påfølgende hviledager og tid til etterfylling av proviant.

Jegeren Tveito satser dessuten på å skyte noe av føden selv under turen. De er også åpne for «gjesteetapper» der venner og bekjente kan henge seg på.

Turen krever sine forberedelser. Etter planen starter de med ski og pulk ved Nordkapp i januar 2005. Når de kommer til Telemark blir det blant annet padling nedover Telemarkskanalen mot sørlandskysten.

Tveito blir litt mer alvorlig når hun snakker om økonomien. De har budsjettert med at turen vil koste dem 250 000-300 000 kroner, inkludert løpende renter på studielån.

TUSSER OG TROLL

Tveito er en sangfugl, noe hennes kollega Gabrielsen etter sigende ikke er. Men de er begge opptatt av kontakten med naturen, og Tveito hevder hun tror på nisser, tusser og troll.

For tida arbeider hun med en cd-produksjon som hun håper er ferdig neste høst, og temaet er nettopp mystikk og natur i folkemusikken. Det ligger an til en livlig fottur med sang, jakt og såre føtter.

Artikkeltags