Gå til sidens hovedinnhold

Fyller tomt lokale med kunst og liv

Artikkelen er over 8 år gammel

I vår lyktes de med å skape liv i Skien sentrum. Nå har Vibeke Lillefjære og Katrine Bakke fått med seg Anette Kjellemyr og Anne-Mari Vardenær Syre til å fylle et tomt lokale midt i Porsgrunns smørøye.

Mange klager på lav puls og tomme lokaler i sentrum. Vibeke Lillefjære gjør noe med det. Skienskvinnen brenner for et levende byliv. Sammen med smykkedesigneren Katrine Bakke, keramiker Anette Kjellemyr og glassblåser Anne-Mari Vardenær Syre skal hun vise sine fargerike malerier i Storgata 107 i Porsgrunn, der møbelbutikken Slettevold tidligere holdt til. Klesdesigner Mariette Røed Torjussen blir gjesteutstiller.

- Vi ble så positivt overrasket da vi stilte ut i Skien. Hver dag var det mange innom, og folk spurte om vi ikke kunne være der permanent, sier Lillefjære, som selv har galleri og atelier hjemme.

TURNERER

- De andre har fast jobb, så vi kan nok dessverre ikke det. Men dersom lokalet i Ibsensgate fortsatt er ledig, planlegger vi å komme tilbake i desember, sier hun. Men det er ikke bare Skien som er rammet av sentrumsdøden.

- Mange andre byer opplever det samme, og vårt neste stopp blir sannsynligvis Larvik. De er flinkere enn både Skien og Porsgrunn, for de fokuserer på sentrum, og har blant annet fattet vedtak mot å utvide kjøpesenteret. Det er flere spesialforretninger og få tomme lokaler i sentrum, men de ville likevel ha oss dit, sier hun og smiler. De kreative kvinnene har også tenkt å besøke andre byer i Vestfold.

- Vi er i dialog med Tønsberg. Vi drar dit folk vil ha oss til å skape blest om byen.

Under åpningen i Porsgrunn, blir det servering av både sjokolade og sjampanje.

ENGASJERTE

- Alle er engasjert i å skape liv i byen, men det handler om tid. På kjøpesenteret får man alt på ett sted. Jeg har ikke møtt ett eneste menneske som ikke ønsker et levende sentrum, sier Lillefjære, som er oppvokst på Borgestad i Skien, på grensen til Porsgrunn.

- Så Skien og Porsgrunn er som én by for meg. Nå blir det spennende å se hvordan det blir å stille ut i Porsgrunn, sier Vibeke Lillefjære. Hun håper å bidra til at småbyene våkner opp fra dvalen.

- Det handler om bevisstgjøring. Vi vil minne folk på at det må bruke byen.