Full bris i seila

ALLSANG: Vadsø Manssangforening besøkte Shantyfestivalen for første gang, og skapte god stemning i telte tidlig på kvelden.

ALLSANG: Vadsø Manssangforening besøkte Shantyfestivalen for første gang, og skapte god stemning i telte tidlig på kvelden. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Aldri før har det vært så mange mennesker på åpningen av Shantyfestivalen. Tusen mennesker koste seg med skipssang, dans og drikke.

DEL

Det flotte været hadde nok noe innvirkning på både oppmøte og humør. For maken til fest kan selv ingen bygdeoriginal skilte med. Det var allsang fra første strofe, og sjømenn å se på hvert eneste telthjørne.

KYSTEN PÅ SITT BESTE

Etter alt å dømme fredag kan Langesund Mandssangforening og øvrige besøkende se frem til en fantastisk helg ved kysten.

- Dette er Langesund på sitt beste, stråler to karer som var på plass for å se skuta «Solrik» kaste loss.

For de som ikke vet det, er shanty ordet for arbeidssanger som ble brukt ombord i skutene i gamle dager. Den første Shantyfestivalen ble arrangert av Langesund Mandssangforening i 1991, og siden har det gått slag i slag.

Da TA ankom Shanty-området i går kveld, var telt- og uteområdet fullt av festglade kystfolk. Fra scenen runget shanties fra Vadsø Mandsangforening, som var på besøk i Langesund for aller første gang. Stemningen var uten tvil på topp.

ÆRESGJEST TIL STEDE

En æresgjest var det også å oppdrive i folkemylderet. Finske Rauni-Leena Luukanen-Kilde traff guttene fra Langesund Mandssangforening da de besøkte Oslofjorden for en tid tilbake.

- Det finnes ingen bedre festival i Norge. Jeg elsker dette, sier den fornøyde finnen.

Hun har bodd i Norge siden 1992, og er nå på besøk hos noen venner som bor i området.

- Det var jeg som måtte ta de med hit. De bor her, men visste ikke om Shantyfestivalen. Det er jo helt forferdelig, sier hun.

Luukanen-Kilde er ingen hvilken som helst heller. Hun var faktisk den første kvinnelige leder i en seilforening noensinne.

- Jeg har seilt siden 1947, og var leder i Lappland seilforening.

SHANTY-RACE I MORGEN

- Hvorfor er det så viktig å ta vare på denne tradisjonen?

- Vi må jo holde shantiene vedlike. Sangene må ikke dø ut, forteller arrangør Tom Markus.

Og etter allsangen i går å dømme, er ikke sangene helt glemt enda.

Hele 22 kor og grupper er tilstede denne helga. Også de minste får sin «lekeplass».

- I morgen får de små kjøre rundt i Eliasbåten, kjent fra Barne-TV, som Redningsselskapet har tatt med seg, sier arrangøren.

Nytt av året er flere skuter. I morgen starter det populære shipracet. Startskuddet går klokken tolv med runding ved Englandsbrygga i Brevik, videre til Steingrunn før målgang i Langesund.

Artikkeltags