Frankrike langs hele fjøla

Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I dag er fransk vin fra nord til sør i fokus.

DEL

Jeg har smakt meg gjennom mye, og de vinene som har fått mellom terningkast 4 og 6 står i avisa i dag. Samtlige er rødviner. Jeg har prøvd noen spennende Beaujolais-viner fra enfant terrible Jean Paul Brun som lager Beaujolais på gamlemåten, dvs. som i sentralburgund. Det vil si han sverger til tradisjonell gjæring med naturgjær og lang maserasjon, lett filtrering og bare naturlig klaring samt lav svovling. Fjernere kommer du ikke en moderne Beaujolais med banangjær og karbonmaserasjon.

Bruns viner passer til florlette, feminine retter av lyst kjøtt og fisk, samt salat. Jeg har også prøvd en hederlig Saint Romain fra sentralburgund. Romain Taupenot står for den. En Cairanne Côtes du Rhône Villages har det også blitt plass til. Bra vin er det. Likevel er det en Languedoc-vin kalt Le Grand Noir GSM som tar kaka.

Den har en pris og kvalitet som gjør at jeg utroper den til «a little bømb».

Nr 12530 Le Grand Noir GSM 2012

Pris kroner 109,90

11N129, Languedoc-Roussillon, Frankrike (Porsgrunn og bestillingsutvalget)

Rødvin. Druer: Grenache, Syrah, Mourvèdre fra opptil 60 år gamle vinstokker. Fatmodnet i 6 måneder. Sukker: 4,7 g/l Syre: 3,9 g/l

Svært dyp blårød. Overveldende duft av råpotet, skogsbær, pepper og lær. Fyldig, konsentrert ung og råfersk bærpreget og fast smak. Lang ettersmak med passe avrundede tanniner.

Passer til: Grillet eller stekt storfe, småfe, smaksrike gryter, vilt eller herlig kos. Temperatur: 18 grader

Konklusjon: «A little bømb»! Svært mye vin for pengene. En sikker slager til vårens grillmat. Drikkeklar, kan lagres opptil 2 år.

Terning: 6

Nr 9480 Texier Cairanne 2011

Pris kroner 143,60

Eric Texier, Rhône Sør, Frankrike (Fins nesten overalt i Telemark)

Rødvin. Druer: Grenache, Carignan og Syrah fra gamle vinstokker. Spontangjæret, tankmodnet. Ufiltrert. Naturlig klaret. Sukker: 1 g/l Syre: 4,9 g/l

Middels dyp blårød med granatskjær. Spennende duft av jord, krekling, rått kjøtt og pepper. God fylde og middels konsentrasjon i en kirsebærfruktig smak. Ganske lang nyansert ettersmak.

Passer til: Grillet eller stekt storfe, småfe, vilt eller kos. Temperatur: 15-16 grader.

Konklusjon: Flott duft, men smaken skuffer litt mht. konsentrasjon og nyansert raffinement. Drikkeklar, kan lagres opptil 3 år.

Terning: 4

Nr 9481 Taupenot Saint Romain 2011

Pris kroner 240,90

Romain Taupenot, Burgund, Frankrike (Porsgrunn, Skien og Stathelle)

Rødvin. Drue: Pinot Noir fra gamle vinstokker. Spontangjæret. 14 måneders modning for 20 prosent av vinen i nye og brukte eikefat, øvrige 80 prosent er tankmodnet. Sukker: 1 g/l Syre: 5,7 g/l

Ganske dyp blårød med granatskjær. Fersk aroma av bringebær og granateple med hint av fatkrydder. Delikat slank og saftig med fin syrestruktur. Elegant og lansert. Temmelig lang frisk ettersmak.

Passer til: Storfe, småfe, lyst kjøtt, salat, kokt torsk eller kos. Temperatur: 15-16 grader.

Konklusjon: 2010-årgangen av samme vin var strålende, 2011-årgangen var en noe svakere årgang i Burgund som gav litt flatere og enklere viner. Denne er intet unntak. Bra vin, verken mer eller mindre. Drikkeklar, kan lagres opptil 2 år.

Terning: 4

Nr 10975 Jean-Paul Brun Moulin a Vent 2012 Pris kroner 184,90

Nr 10978 Jean-Paul Brun Fleurie 2012 Pris kroner 184,90

Nr 50771 Jean-Paul Brun Beaujolais L’Ancien 2012 Pris kroner 154,90

Jean-Paul Brun, Beaujolais, Frankrike (Porsgrunn og Skien)

Rødvin. Drue: Gamay fra gamle vinstokker. Spontangjæret(gjæret med naturlig gjær), Moulin a Vent er dels modnet en kort periode i velbrukte eikefat, dels tankmodnet, mens de øvrige to kun er tankmodnet. Sukkerinnholdet er under 2 g/l Syre: ca. 5 g/l

Ganske dyp blårød til rødfiolett. Aroma av blomster, bringebær, pepper og tørr jord, men Moulin A Vent har også en duft av mokka og lær som gir et pluss. Moulin A Vent har god fyldig plommefrukt, Fleurie middels fyldig kirsebærfrukt og L’Ancien slank og lett ripsaktig frukt, samtlige er delikate og rene med frisk og livlig syrlig ettersmak.

Passer til: Lyst kjøtt, salat, Quiche, rød og hvit fisk eller nytelse. Temperatur: 14-15 grader.

Konklusjon: Fleurie og Beaujolais L’Ancien er begge meget bra, men vinneren er Moulin A Vent. Bedre Beaujoalis i 2012-årgangen fins neppe! Drikkeklare, Moulin A vent kan lagres opptil 5 år, de andre opptil 2-3 år.

Terning: 6, 5, 5

Artikkeltags