Gå til sidens hovedinnhold

Fra gjennombrudd til sammenbrudd

Artikkelen er over 10 år gammel

Sist skrev hun om et åpent ekteskap, utroskap og sjalusi. Nå har forfatteren fra Bø forlatt Berlin og sin ektemann gjennom 16 år. Til våren er Edy Poppy aktuell med novellesamlingen. «Sammen.Brudd».

Syv år brukte hun på sin debutroman «Anatomi.Monotoni». Nesten Like lang tid tok det før hun var klar med sine syv noveller.

- SNEGLE PÅ SPEED

- Jeg er langsom, men ikke lat, en snegle på speed, sier Edy Poppy, alias Ragnhild Moe fra Bø. Om skriveprosessen er langsom, prater hun fort og mye, mens øynene glitrer av engasjement. I sommer ble hun skilt fra sin franske ektemann, Cyril, og flyttet fra Berlin til Oslo, etter to år på reise rundt omkring i verden, sammen med kjæresten Demian. Vi møter henne på restauranten Liebling, på Grünerløkka.

- Hvordan kom du på å skrive noveller om forlatte menn?

- Det var så mange menn i min omgangskrets som opplevde brudd og sorg en periode, og det var et tema jeg fikk lyst til å utforske. Det gikk hånd i hånd med min egen prosess, sier Edy Poppy. Hennes forrige bok ble oversatt til tysk, italiensk og finsk. I Finland ble den Månedens bok i bokklubben, og Italia ble den utsolgt. Nå har polakkene kastet sine øyne på romanen. Novellesamlingen hennes, «Sammen.Brudd» kommer ut på Gyldendal forlag i mai.

- Ingen av novellene heter det samme som tittelen, men novellesamlingen har en rød tråd. De handler om forskjellige måter å være sammen på, bryte med hverandre og få sammenbrudd på. Det ender med et språklig sammenbrudd, forteller forfatteren.

REFERANSER TIL BØ

Hun har bodd i både Frankrike, England og Tyskland, og flyttet fra Telemark som 17-åring, men har ikke glemt hvor hun kommer fra.

- Bø er med i to av novellene. I "Den siste novellen", som er den siste novellen i samlingen, forgår handlingen mellom Bø og Kyoto. «Regnskille» foregår i Berlin, men har referanser til Bø, sier Edy Poppy, som vokste opp på en gård, med foreldre som var lærere.

- Ute på tunet var det et regnskille; det regnet bare på den ene siden. De gangene det skjedde, var det magisk. Vi løp frem og tilbake mellom regn og opplett, minnes hun.

- Var gresset grønnere på den andre siden?

- Ja, det er alltid grønnere på den andre siden, sier hun lattermildt, og legger til:

- Regnskillet er også et symbol på broen som deler Berlin opp i øst og vest.

INSPIRERT AV IBSEN

Boken hennes handler for det meste om menn som blir forlatt av kvinnen de elsker.

- Jeg har ikke akkurat lest meg lei på det i litteraturen.

- I Ibsens «Et dukkehjem» er det kvinnen som flyr ut av det trygge redet?

- Ja, men istedenfor å se hva som skjer med Nora, har jeg på en måte vendt blikket mot den forlatte Helmer. Man kan på en måte si at mange av novellene mine handler om en forlatt Helmer. Jeg leser mye av Ibsen, og det er en inspirasjon. Det er bare i blodet. Jeg elsker å lese teaterstykker.

Edy Poppy og eksmannen levde i et åpent ekteskap. Skilsmissen har ikke gjort at hun har forandret syn på den ekteskapsformen.

- Vi var sammen i 16 år. Mange konvensjonelle ekteskap ryker lenge før den tid. Jeg ville fnne ut av hvem jeg er, også utenfor dette ekteskapet. Siden vi var så unge da vi møttes, bare 17 og 19 år. Men jeg fikk realisert mye av meg selv i ekteskapet. Det var absolutt ikke konvensjonelt eller kjedelig - heller tvert imot. Vårt ekteskap var en suksess, på sin måte, og vi har fortsatt mye kontakt og er sjelevenner. Både eksmannen min nåværende kjæreste har lest gjennom manuset, sier Edy Poppy.

DRAMATISK

Hun skildrer forskjellige typer forhold i boken. En av novellene handler om en mann som skyter kona si, fordi han ikke tør å si at han vil være alene.

- Det må være en revansje for mannen også, smiler Edy Poppy. Hun legger til at alt er tilsynelatende veldig hyggelig i mannens ekteskap: Kona baker boller og steller i huset, mens motorsykkelen hans står og regner ned, ute på tunet.

- Han tør ikke å si at han vil være alene, med sykkelen.

Det blir et trekandrama mellom mannen, kona og Ducatien.

DRAMATISK

«Kill your darlings» var et uttrykk Edy Poppy måtte praktisere under skriveprosessen. Mannen med motorsykkelen går mer bokstavelig til verks - med et jaktgevær. Da måtte forfatteren hente kunnskap hos bygdefolket i Bø.

- Jeg satte bygda i sving, slik at jeg fikk detaljkunnskap om våpenet, og hvordan det fungerer. Nå har de litterært blod på samvittigheten, ler Edy Poppy, og legger til:

- Som forfatter må du vite ti ganger mer om det du skriver, enn det du faktisk bruker.

Edy Poppy henter ikke bare inspirasjon fra sin egen virkelighet. Hun lever seg også inn i karakterene hun skriver om. Det fikk moren oppleve, da hun ringte mens datteren skrev som en besatt. Da fikk hun dette svaret av sin skjelvende datter:

- Mamma, du kan ikke ringe nå! Jeg har akkurat drept kona mi.