Jøss, er du her? Sitter ikke du fast i Drammen?

Det er ikke sjelden skuespilleren fra Skien får kommentarer som dette.

Han har pendlet jevnt mellom osloområdet – og Skien de siste ti årene, og har et relativt turbulent men trofast forhold til NSB.

Episodene, som gjerne er av den humoristiske og lett sarkastiske typen - publiserer han på Facebook til glede for sine mange følgere – som stadig spør hvorfor han ikke anskaffer seg lappen og bil.

- TOG TAR TID

Nei, det er ikke bare bare når toget er forsinket, Henrik er tørst og skal ha seg en brus.

– Betalingsautomaten er online, og vi er jo stort sett utenfor dekning, humrer Henrik, som gikk for å kjøpe brus i Larvik – fikk ikke slukket tørsten før i Porsgrunn.

Han har kollektiv-historier nok til en hel bok – men det ble heller oppdateringer på nettet.

– Det begynte egentlig med en dag jeg var fryktelig stressa og hadde mye jeg skulle rekke. Jeg skulle fra Oslo til Skien og hadde betalt 90 kroner ekstra for komfortvogn for å kunne jobbe og ha arbeidsro. Da vi kom til Lysaker, måtte vi ut, og det gikk buss for tog videre. Da vi så kom til Drammen fikk vi beskjed om at det var tog fra Drammen og videre til Larvik. Vi ble stående på perrongen å vente på toget. Det kom jo ikke. Etter en halvtime fikk vi beskjed om at det likevel ikke kom noe tog, og det ble buss til Skoppum. Derfra fikk vi tog til Larvik, og der igjen buss til Skien. Det var da jeg bestemte meg for å samle på disse toghistoriene, forteller skuespilleren.

LAPPEN OPP I RØYK

Han var nettopp ferdig med stykket PS14, og er i gang med regien på «Pippi» på Buer Amatør og barneteater, han skal ha regi på Brevik barneteater, regi på en skolerevy på Romerike, han underviser på kulturskolen i Nome og han gjør selv en omreisende sjørøverforestilling sammen med Tobias Vik fra Porsgrunn.

– Ingen av oss har lappen, men vi har fast sjåfør. Så hvis alt skjærer seg, så ringer vi. Det er kjekt.

Ikke nok med det, så har han fått seg kjæreste på Blaker og forholdet til NSB opprettholdes.

– Det er jo fordi jeg som frilansskuespiller hele tiden har mange baller i luften at jeg må ty til NSB. Jeg angrer fortsatt på at jeg ikke slo til på tilbudet fra foreldrene mine om lappen da jeg var 18. Men det sto mellom røyken og lappen, så der gikk det toget. Nå har det blitt såpass kostbart at jeg bare har utsatt det. Jeg er en fyr som liker å leve, jeg går på kafe, røyker og sitter på pub. Det handler om å prioritere.

GLAD I TOG

Etter år med pendling har det blitt mye buss for tog, taxi for tog og taxi for buss.

– Jeg kjøper en vare. Andre steder du handler krever du jo at det du kjøper er det det utgir seg for å være. Når jeg betaler for komforvogn fra Oslo til Skien, regner jeg jo med at jeg får det. Hvis jeg er heldig får jeg en gratis kaffe fordi det ble buss for tog – ja hvis konduktøren er i godlynne, da, sier Henrik, som mener Norges statsbaner i høyeste grad burde ut på anbud.

– Jeg skriver jo ikke bare for å underholde, men jeg syter heller ikke. Jeg har etter hvert fått flere facebookvenner som jobber i NSB, og selv de synes mine oppdateringer fra skinnene er morsomme. Jeg er jo egentlig glad i å kjøre tog, så lenge jeg får sitte i fred. Så jeg fortsetter med det – jeg er en evig optimist! sier Henrik, som stadig melder om forsinkelser og avvik i rutetabellen.

– Jada, det tar jeg, siden NSB ikke gjør det selv. Forsinkelser under en time bryr jeg meg ikke om. Det er normalt.