- Jeg har alltid flere prosjekter på gang, sier Jørn Roeim.

Porsgrunnsmannen har vokst opp uten tv, men med masse bøker. Fortsatt er bøker en stor del av hans liv. Ikke bare omgir han seg med dem til daglig i sitt antikvariat på Osebro. Han både oversetter dem, redigerer dem, skriver dem og selger dem. Forfatteren ser også gjerne en film i nye og ne, for så å sitere fra den. Han har sitert tusener av kunstnere, forfattere og skuespillere. Særlig godt liker han å sitere Woody Allen. Også i «Verdens beste sitatbok» har han med et sitat fra skuespilleren: «Hvis filmene mine bare gjør ett menneske ulykkelig, føler jeg at jeg har gjort en god jobb».

En god jobb føler nok også Roeim at han har gjort. Det er ikke alle som tør å kalle boken sin for «Verdens beste». Forfatteren har i alle fall hatt stor glede av arbeidet med den.

GAPSKRATTER

- Jeg gapskratter ofte når jeg skriver bøker, sier han. Kanskje ikke så rart. Roeim har skrevet flere vitsebøker. Men vitsemakeren skriver dem heller på papiret enn å fortelle dem muntlig.

- Jeg verken strør om meg med sitater eller vitser til daglig, sier mannen som har oversatt, skrevet og redigert til sammen rundt 250 bøker. En del av dem er sitatbøker. Nøyaktig hvor mange, er han ikke sikker på.

- Jeg har kommet ut av tellingen, men det er vel rundt ti, tror han.

- Hvorfor så mange sitatbøker?

- Jeg må jo ha noe å leve av, smiler han, og fortsetter:

- Jeg er glad i gode fomuleringer, og lever jo selv av å formulere meg. Jeg har en forkjærlighet for morsomme sitater, men har skrevet enda flere vitsebøker.

SITATGARANTI

Jørn Roeim garanterer at du vil finne noen sitater blant de tusen i boken, som du aldri har lest i norske sitatbøker før. Men han garanterer ikke hvem som har sagt hva.

- Det er vanskelig å vite helt eksakt hva folk har sagt. Det kan være flere forskjellige opphavsmenn til forskjellige sitater. Men det er ikke så veldig viktig hvis poenget er i behold.

I barneboken «Sprø fakta» får du blant annet vite at mannlige sykehuspasienter faller dobbelt så ofte ut av sengen som kvinnelige, og at en kvinne bruker i gjennomsnitt 2,5 - 3 kilo leppestift i løpet av et liv.

- Det er kanskje nyttige fakta også?

- Ha, ha, nei, de er bare sprø, mener Roeim. Han har ett ønske med bøkene sine:

- Å få folk til å le.

- Når kommer romanen?

- Alle drømmer om å skrive den store romanen... Nei, ikke skriv at jeg gjør det. Det blir for dumt, sier Roeim og ler en lakonisk latter. Han vil ikke røpe alt han sysler med for tiden, men kan fortelle at han oversetter en bok fra engelsk til norsk.

- Man skal passe på idéene sine. Noen kan komme til å rappe dem.