Folkegourmetene som vil overraske

USNOBBETE GOURMETER: Motivasjonen for å starte egen virksomhet var savnet av et spisested som Jacob & Gabriel folkegourmet. Lars Ludvig Jacobsen og Thor Ingo Gabrielsen åpner igjen torsdag etter branntilløpet nylig.

USNOBBETE GOURMETER: Motivasjonen for å starte egen virksomhet var savnet av et spisested som Jacob & Gabriel folkegourmet. Lars Ludvig Jacobsen og Thor Ingo Gabrielsen åpner igjen torsdag etter branntilløpet nylig. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Lars Ludvig Jacobsen og Thor Ingo Gabrielsen etterlyser et større mangfold blant Grenlands spisesteder. - Det virker som om det er mange matinteresserte i Skien, hevder to de to chefene som har hatt hendene fulle med Jacob & Gabriel folkegourmet siden dørene åpna.

DEL

De to barndomskameratene savna en restaurant i samme stil som Jacob & Gabriel. I fjor gjorde de alvor av de gamle samarbeidsplanene og åpna eget spisested i hjembyen.

God mat man ikke kan lage hjemme, men uten at atmosfæren blir høytidelig og stivpynta. Det er et av målene de to chefene har satt seg. Videre skal prisene være overkommelige, og menyene justeres hele tida etter sesongens råvarer. Den utdaterte hyttestilen i lokalene til gamle Boden spiseri/Sjøloftet på Langbryggene er skifta ut med et diskret, moderne interiør som står bedre i stil med drivernes ambisjoner.

SESONGENS RÅVARER

Fersk fisk fra Langesund kommer inn daglig. Nå for tida er det mye flott fisk å tilberede til sultne gjester. Viltkjøtt er også naturlig å servere i vinterhalvåret. Du vil imidlertid aldri finne jordbærdesserter eller andre sommerslagere som asparges og rabarbra på menyen midtvinters.

- Det blir helt feil. Jordbær har vi en knapp måned i året her i Norge, da får vi heller feire dem da, sier Lars Ludvig Jacobsen.

- Vi ønsker å basere oss på lokale råvarer så godt det lar seg gjøre, påpeker Thor Ingo Gabrielsen.

Fokuset på kortreist mat har økt de seinere åra, og nordmenn har begynt å få øynene opp for ekte matkultur, men det er fortsatt skjær i sjøen.

- Det er utrolig mange småprodusenter rundt om kring i fylket og nærområdet her, men det er litt problematisk med logistikken. Jeg har ikke tid til å kjøre rundt i Telemark og hente varer, kommenterer Thor Ingo.

TRAVEL START

Driverne har siden oppstarten den 1. oktober ikke hatt anledning til å skule nervøst mot utgangsdøra etter gjester. Bordbestillingene begynte å tikke inn på forhånd, og utover høstsesongen var det fullt hver helg, og stadig vekk måtte 20 til 50 personer avvises i døra. Thor Ingo Gabrielsen tipper at mellom 500 og 1000 mennesker har blitt avvist så langt på grunn av pågangen. Fra og med julebordsesongen i november var restauranten full nesten hver kveld med mer enn 80 bordbestillinger daglig.

- Vi er veldig fornøyd, det var en bra høstsesong. Det er deilig å være i land med den, og nå har vi mye spennende på gang framover. Det er imidlertid kjedelig å ha stengt ei uke på grunn av røykskader, forteller Lars Ludvig Jacobsen og sikter til branntilløpet på kjøkkenet rett før helga.

FULL MENY, TAKK

De to kokkene fra Skien har kjent hverandre siden skoledagene. Jacobsen har fartstid blant annet fra Villa Fløyen, mens Gabrielsen har farta rundt og samla erfaring fra USA, Frankrike, Nederland og Svalbard. Allerede under kokkeutdanninga fabla de om å starte noe sammen. De er selv inne på eiersida og vet hva de ønsker og vil med bedriften.

Jacobsen og Gabrielsen vil aller helst selge hele menyer der de setter sammen en smaksopplevelse fra A til Å, gjerne med utvalgte «vinpakker» til. Det gikk unna mange fireretters menyer før jul, ikke bare salg av hovedretter.

- I utgangspunktet vil jeg helst selge menyer, fordi det er morsommere å jobbe med og det jeg selv liker når jeg skal ut å spise. Men det er også hyggelig å kunne tilby for eksempel en enkel biff på en onsdagskveld, opplyser Thor Ingo Gabrielsen.

Helt strikse på tilbud og innhold vil de ikke være. De har for eksempel hatt gjester innom som bare vil dele en flaske vin. Jacob & Gabriel folkegourmet. har alliert seg med en kjent vinimportør som tilbyr produkter fra små produsenter framfor massekonsumvarer. Også her ligger folkegourmet-tanken og spøker i bakgrunnen.

- Vi forsøker å ha en fornuftig kalkyle på vin. Det skal lønne seg å kjøpe dyrere viner uten å bli robba, hevder Gabrielsen.

MGP OG TEMAKVELDER

Utover våren satser de på temakvelder, og 25. januar blir det champagneaften med jazz og franske følelser. Rune Klakegg med venner skal spille, og det blir matchende femretters meny pluss foredrag. Folk må melde sin interesse på forhånd, oppfordrer kokkene.

Restauranten skal også være MGP-restaurant den uka delfinalen i Melodi grand prix arrangeres i Skien.

- Vi er spente på våren og sommeren, sier kokkene som ønsker å overraske gjestene sine.

Men er det noe de selv savner om de skal ut og spise i Skien og omegn?

- En skikkelig god italiensk restaurant, svarer Lars Ludvig Jacobsen.

Og asiatisk mat som smaker som asiatisk mat.

Thor Ingo Gabrielsen etterlyser et spisested med ekte norsk husmannskost, selv om Jacob & Gabriel blant annet serverer husmannsmenyer til familier på søndagene.

- Vi bor jo ikke akkurat i Oslo, men det kunne godt vært et bedre tilbud enn det som er i dag. Det er mange pizzeriaer, biffrestauranter og kinarestauranter her, sier de om restaurantfloraen i fødebyen.

Artikkeltags