Folkeengasjement for «Bluesen»

STILL GOT THE BLUES: Panelet fikk mange engasjerte innspill under gårsdagens folkemøte. Matz Sandman, nå fylkesrådmann i Buskerud, hadde ikke vært på et folkemøte med så stort oppmøte siden en sykehusnedleggelse, påsto han. Kinosalen var over halvfull.
Foto: Anne-Lise Surtevju

STILL GOT THE BLUES: Panelet fikk mange engasjerte innspill under gårsdagens folkemøte. Matz Sandman, nå fylkesrådmann i Buskerud, hadde ikke vært på et folkemøte med så stort oppmøte siden en sykehusnedleggelse, påsto han. Kinosalen var over halvfull. Foto: Anne-Lise Surtevju Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Hardere økonomistyring, tilbake til det intime formatet, vekk med plasten og sats mer på det genuine. Folk møtte opp og meningene var mange om framtida til Notodden Blues Festival under folkemøtet i går kveld.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Noen har ment at bluesfestivalen er som en borg, men i går møtte festivalen publikum i et åpent møte i kinosalen. Og daglig leder Runar Lia lovte å ta innspillene fra salen seriøst.

NBF sliter økonomisk, og festivalledelsen har bedt kommunen om å garantere for et kriselån på tre millioner kroner. Paneldeltaker og stadig tilbakevendende festivalgjest Madz Sandman var overrasket over at en så velorganisert festival hadde havnet i denne situasjonen.

- Sørg for at økonomi blir en hovedsak. Er det røde tall så er styringen for dårlig, fastslo han.

STOR BETYDNING

Kostnadskutt og bedre økonomistyring gikk igjen blant innspillene. Det gjorde også estetikken i sentrum med plasttelt og juggelboder, og flere etterlyste «sjela til festivalen». Flere var like fullt enige om viktigheten av å ta vare på merkevaren og imaget som festivalen har tilført Notodden-samfunnet. Den amerikanske bluesredaktøren Art Tipaldi innledet på video fra USA, og han bekreftet at NBF er viden kjent også ute i verden.

- Dere er en av verdens mest respekterte bluesfestivaler, uttalte han.

NBF har hittil generert drøyt 100 000 overnattinger i Notodden, 400 000 billetter er solgt og 40 millioner kroner omsatt. På sitt største solgte festivalen 24 000 billetter. I år endte tallet på 15 600.

- HVOR ER DE LOKALE?

Ordfører Lise Wiik tok til orde for et nært samarbeid, og hun følte seg trygg på at kommunen vil garantere for lånet, selv om det nå pågår en intens politisk diskusjon om dette. Støtten betinger uansett er at NBF kommer opp med en detaljert plan og et gjennomarbeida budsjett.

En av utfordringene til festivalen er dyr infrastrukturen med blant annet mange scener. Flere i salen hevdet at Notodden-folk glimrer med sitt fravær foran disse scenene, mens atter andre mente at lokalbefolkningen fortsatt er aktive deltakere. Mange er involvert i frivillig arbeid.

- Vi er her, men på andre arenaer. Jeg jobber for brytergruppa og mange andre, sa publikummer og dugnadsarbeider Rita Jonassen.

Hun var også en av dem som tok til orde for å få tilbake flere av de små klubbene og den intime stemningen.

BRYGGESKEPSIS

Tore Hvål savnet den magiske tida da lokalbefolkningen lå i kø utenfor postkontorene for å sikre seg billetter.

- Så kom sirkusteltet og byen ble kledd i plast. Det tok møydommen på festivalen, mente han.

NBFs problem med de små klubbene er at de ikke lenger er lønnsomme etter brannvesenets innstramming av reglementet. Det er ikke lenger lov å slippe inn like mange som før. Runar Lia avslørte at de planlegger en mer kompakt festival. Teltet på torvet kan bli flyttet til Lasarettomta, og storarenaen – brygga – kan bli utvidet med en fredagskonsert. Det falt ikke i helt god jord hos folk i salen som heller ønsket nye, genuine arenaer som ikke alle andre har. Og flere skrøt av veteranen Sliperihallen.

- Brygga, i min alder; det er så jævlig utrivelig der nede. Det passer bedre for yngre folk, mente Sandman.

Rekruttering av yngre publikummere og hvordan få med næringslivet var andre temaer på møtet, som ble avslutta med arbeidsgrupper.

Artikkeltags