Utendørsutstillingen vil åpnes i bolker, med offisiell åpning 18. august. Jan Christensen og Eva Kun er første kunstnere ut, med åpning 16. juni, samtidig som det arrangeres Hip hop-konsert på Klosterøya.

- Det tror jeg er en fordel for oss, siden mange vil finne det naturlig å ta turen til utstillingen før eller etter konserten, sier Odd Fredrik Heiberg, og bestiller en dobbel espresso på Sitt ned! i Skien. Som prosjektleder for Tempo Skien har trebarnsfaren nok å henge fingrene i. Utstillingen på Langbryggene har ikke gått helt på skinner. Veggmaleriet på Aktiemøllen ble stanset, fordi eierne ikke likte Jan Christensens kunstverk. Det overrasker Heiberg.

- De hadde jo sett hans tidligere arbeider på nettsiden hans, men sa de ønsket å godkjenne det før det skulle opp, forteller Heiberg. På veggen skulle det stå «Lukk øynene og forestill deg kunst». Det monumentale verket er tidligere utført i den belgiske byen Gent, der det er en permanent utsmykning.

IKKE PENT NOK

- Skien Aktiemølle ønsket et pent bilde, men det hadde aldri vært snakk om det, hevder Heiberg. Han sier også at administrerende direktør på Skien Aktiemølle, Tormod Stensland, ikke var villig til å se på andre utkast.

- Det forstår jeg rett og slett ikke, sier prosjektlederen.

Men Tormod Stensland sier han ikke har sett andre utkast enn det første.

- Og det syntes jeg ikke så pent ut. Det minnet meg om tagging, derfor ønsket vi det ikke på veggen, sier han. Christensen vil nå bygge en 25 kvadratmeter stor vegg han skal male.

IKKE REDD REAKSJONER

Et annet prosjekt som måtte skrinlegges, var Morten Enghs idé om å stille ut på en båt som skulle ligge til kaien.

- Vi har ikke ressurser til å passe på den, sier Heiberg. Det arbeides med å finne et alternativ til kunstneren. Eivind Blaker fra Stathelle skal stille ut sammen med Espen Henningsen. De skal for første gang vise den aktiviserende installasjonen «Sisyfos minigolfklubb» utendørs. Det er mange hensyn å ta når det skal stilles ut i det offentlige rom. Under Harald Winther Johansens skulpturpark, ble flere skulpturer vandaliserte. Likevel kommer ikke Heiberg til å forsikre alle verkene.

- Man kan aldri gardere seg helt mot hærverk, og det er ikke alt som trengs å forsikres. Mye kan eventuelt repareres på dugnad, mener han. Odd Fredrik Heiberg er ikke redd for reaksjoner, og håper folk i Skien vil ha meninger om utstillingen på Langbryggene.

- Det er alltid noen som reagerer når store offentlige prosjekter settes opp - men enda flere som roper når de skal tas ned.

FAKTA

Kunstnere til Tempo Skien:

* Jan Christensen - Veggmaleri som vil kommentere Tempo-utstillingen, og vil kunne endre seg underveis

* Eva Kun - lager formale kommentarer til landskapet i seg selv, med bøyde rør og snor seg opp og ned bakken

* Marius Engh- Skulptur/ installasjon under utarbeidelse

* Espen Henningsen og Eivin Blaker - Installasjonen «Sisyfos minigolfklubb». En minigolfbane med stor vanskelighetsgrad.

* Lina Viste Grønli - Teglsteinskulptur - Nasjonalt teglsteinsenter i Lunde produserer store bokstaver som former navnet Yoko Ono

* Marte Johnslien - Skulptur/installasjon - refleksjoner rundt nedleggelsen av Norske Skogs nedleggelse av Union

* Snorre Hvamen og Ignas Krunglevicius- Lydinstallasjon. Uttak for høretelefoner plassert i utstillingsområdet.

* Fredrik Reddum - Skiltinstallasjon - viser skilt med ulykkesassosiasjoner. Korresponderer samtidig utstilling i Skien Kunstforening

* Jon Kvie - Skulptur. Samarbeider med Ulefos jernverk om å lage skulptur i støpejern

* Kari Steihaug - Skulptur/installasjon - Kunstneren har valgt ut steiner i Bjørntvedt som hun skal kle inn i strikketøy