Finn Kalvik med publikumsfrieri

Artikkelen er over 14 år gammel

Det ble den reneste allsangkvelden da trubaduren og veteranen Finn Kalvik inntok scenen på Skåtøy vise- og poesifestival. De cirka 700 frammøtte var med fra første akkord.

DEL

Kalvik ble den artisten som samlet mest publikum under årets festival. Teltet på festivalplassen var fylt til siste plass, i tillegg de mange som satt utenfor. Allerede da han startet opp med Inger Hagerups sommervise om hele øya fylt av svarte, store røde bjørnebær, var publikum med. Dermed fortsatte han tråden fra tidligere på kvelden da Klaus Hagerup åpenhjertig fortalte om sin mors forfatterskap, og om hans biografi om henne; «Alt er så nær meg».

Kalvik hadde ikke allverdens med nye ting å bidra med, men publikum likte det de fikk servert. Både små og store, unge og eldre hadde han noe å gi denne kvelden. Låter som «Finne meg sjæl», «Aldri i livet». «Mang en søvnløs natt» og «Livets lyse side» gikk rett hjem hos publikum.

Så avsluttet han med det alle satt og ventet på, i hvert fall de små, nemlig «Ride ranke». Da ropte fansen på mer, mer, mer. Og mer fikk de, før Kalvik pakket ned gitaren for godt for denne gang.

De ulike artistene var på forhånd oppfordret til å gi et lite bidrag til en hylleste av Alf Prøysen, som i år ville ha fylt 90 år. Kalvik hadde valgt «Lille vakre Anna» i svensk oversettelse.

INGER HAGERUPS LIV

Skuespilleren og forfatteren Klaus Hagerup, i år hyret inn som festivalens fortreffelige konferansier, fikk sin egen avdeling lørdag kveld. Helt åpenhjertig fortalte han om sin mor. Hagerup har også utgitt biografien «Alt er så nær meg» om sin mor Inger Hagerup.

- Opprinnelig skulle boken hatt tittelen «Den virkelige drømmen» fordi for mor var drømmen en virkelighet og virkeligheten en drøm, fortalte Hagerup. Men til syvende og sist ble tittelen altså en annen fordi han gjennom boka forsøkte å gjøre moren «levende» igjen.

Han fortalte om en mor som var grådig på alle følelser og som skrev helt åpenlyst om sin kjærlighetslyst.

- Ekteskapet med Anders var svært så turbulent til tider, fortalte sønnen.

- Mor skrev aldri dikt for barn, men som et barn. Ordet plikt likte hun ikke. Barnedikt ble skrevet i bakrus og et dikt om vepsen ble skrevet i fullt raseri. Men en stor og kjent forfatter ble hun, selv om Arnulf Øverland i 1939 sa om mor at om henne finnes det intet håp som forfatter!

VELLYKKET FESTIVAL

Årets festival på Skåtøy ble svært vellykket. Arrangørene opplevde nok en viss publikumssvikt fredag kveld da konsertene på Skåtøy kolliderte med konserten til Halvdan Sivertsen under Jomfrulands to tårn.

- Slike kollisjoner bør kunne unngås i framtiden, var Skåtøyfestivalens presseansvarlig Arnfinn Jensens kommentar til akkurat dette.

Tidligere har festivalen vært arrangert fra fredag til søndag, i år startet det med kirkekonsert torsdag og ble avsluttet lørdag kveld. Da regnet høljet ned søndag morgen priste nok festivalledelsen seg lykkelig over denne endringen.

Artikkeltags