Gå til sidens hovedinnhold

Filigransmester Gry tok gullet

Artikkelen er over 7 år gammel

Gry Marie Grindbakken er en av landets fem filigransmestere. Nylig gikk hun seirende ut av Norges Husflidslags produktkonkurranse. Smykkene serieproduseres nå i eget verksted. – En slik anerkjennelse er kjempemotiverende.

Ideen bak smykkeserien Akantus, hadde ligget på vent en stund da Grindbakken bestemte seg for å få den ut i verden til konkurransen. Akantus er navnet på ranken, som blir brukt i blant annet norske bunadbroderier.

SATSER MER PÅ SERIE

Som filigransmester skaper hun de vakreste tradisjonssmykker for hånd, men for at hun skal klare å ha yrket som levebrød, vil hun også drive serieproduksjon. Da hun vant 40 000 kroner i konkurranse med 39 andre bidrag i juni, ble summen investert i produksjonsutstyr.

Hun får rosende omtaler og anerkjennelse i håndverksbransjen og blir invitert til utstillinger og faglige oppdrag, Hun har bygd opp firmaet Fili fra bunn. I 2008 la hun en plan for framdriften til Fili gjennom kulturprosjektet Fram i Innovasjon Norge. Å gjøre mest mulig av prosessen selv, fra smykkeidé og produktutvikling, håndverksutførelsen, markedsføringen, kunder og salg, fotografering og webløsninger til serieproduksjon i eget verksted, har vært Grindbakkens ambisjon.

NASJONALT VERV

Erfaringene hun har gjort som gründer og hennes klare mål for arbeidet, gjør at hun er valgt inn i en arbeidsgruppe i Norges Husflidslag for å motivere flere håndverkere til å satse, konkurrere og fremme tradisjonshåndverk som næring. Vervet i den nasjonale arbeidsgruppa er sammen med Bine Melby, som blant annet lager klær av skinn fra Telemarksku, og gullsmed Trine W. Rønnevig.

– Gruppa skal motivere husflidshåndverkere til å leve av faget sitt. Husflidslagets ambisjon er at norskprodusert håndverk skal gi en grei lønn, forklarer gründeren, som sammen med Anette Kjellemyr også driver Galleriet på Valle på femte sommeren der profesjonelle kunstnere og håndverkere selger produkter.

Med utvidelse av verkstedet, har hun nå en kortreist prosess fra idé til realisering.

FORSIKRET FINGRENE

– Investeringen har sin pris, men er befriende, sier Grindbakken, som tok mesterutdanning for å understreke at hennes håndverk ikke er en hobby, men en profesjon.

Hun har forsikret pinsettgrepet. Blir hun skadet i fingrene, er det rett og slett krise. En stor bunadsølje består av 677 deler, som fingrene på kontrollert og kunstnerisk vis skal feste sammen. Det tar rundt 45 arbeidstimer.

Grindbakkens siste år har vært innholdsrikt. Hun har studert og fullført digital mediedesign ved Høyskolen i Telemark. Hun har deltatt og knyttet internasjonale kontakter på en stor husflidsfestival i Oman. Til årets Dyrsku’n er hun en av tre hovedutstillere.

– Temaet i utstillingen er metall fra Telemark. Derfor lager jeg sølje med tema folkekunst. Da blir det folk inni sølja, smiler Grindbakken om skaperprosessen. Noe av det hun liker best i verkstedet, er å være kreativ utenfor faste rammer.

– Jeg er en leken person, sier Gry Marie Grindbakken. Det synes godt i smykkene hennes.