For tredje gang deltok kunstnerne på utstillingen i Kina. I Suzhou, som ligger rundt åtte mil øst for Shanghai, viste Brita Been «Venezianske fragment», mens Anne Stabell stilte ut arbeidet «See you», som viser et halvt ansikt. Da de var med første gang, i 2002, ble de juryert. Denne gang ble de inviterte.

- Mange tror det er mitt ansikt, men det er det ikke, smiler Stabell. Hun fant det gamle fotografiet i en bok om fotografier fra 1800-tallet. Det transparente arbeidet ble stilt ut i Ibsenhuset i februar, og har blitt vist i Norske Tekstilkunstneres vindusutstilling i Oslo. Mens Stabell har mottatt prisen Outstanding honorable Mention to ganger tidligere, var det første gang Been fikk den. Hun dro til Kina 27. oktober, én uke etter Stabell. 6. november dro de hjem sammen.

BLE LAGT MERKE TIL

- Kanskje det kom av at teppet mitt var større og dermed vistes bedre denne gangen, sier Been, som tidligere har stilt ut teppet på Hå gamle prestegård på Jæren, i Elverum og Åsgårdstrand. Men på Beens separatutstilling i Ibsenhuset, som åpner 14. januar neste år, blir det ikke å se.

- Der skal jeg blant annet vise videre bearbeiding av det samme temaet, sier Been, som stiller ut kvadratiske tepper i Skiens storstue.

- Det blir en firkantet utstilling, ler hun. Brita Been fikk 15 000 kroner, mens Anne Stabell fikk 20 000 kroner for deltakelsen i den kinesiske biennalen. I tillegg har Office for Contemporary Art Norway og Norsk Kulturråd bidratt. Fylkesrådmannen la spesiell vekt på at utstillingen er et eksempel på økt samarbeid mellom Telemark og sentrale industrielle deler av Kina.

NORSKE KUNSTNERE I KINA

- Det har etterhvert blitt mange norske kunstnere i Kina, forteller telemarkingene, som var to av fire nordmenn. Dorthe Herup fra Homestrand fikk bronsemedalje. I år deltok 230 med 300 arbeider på utstillingen «From Lausanne to Beijing». Og for første gang fikk Been og Stabell kommentarer for arbeidene sine.

- Arbeidene ble sett i år. Størrelse og plass har mye å si, mener de. Kina har ingen lang tekstiltradisjon.

- Det er en av grunnene til at de satser på tekstilbiennalene; de vil høyne nivået. Mange kinesiske tekstilkunstnere hermer for mye etter Øst Europeerne, mener Stabell, og legger til:

- Men de som har et eget uttrykk, kan virkelig imponere.