Gå til sidens hovedinnhold

Feleverksted med veteran-bistand

Artikkelen er over 17 år gammel

Spelemannslaget «Bøheringen» ønsker å hjelpe sine unge medlemmer enda et skritt videre. En viktig del er å holde instrumentene i orden. 82 år gamle Eivind Ralle er en av dem som skal hjelpe ungskogen på rett vei.

Felebygger Ralle er ingen hvem som helst. Den første fela bygde han i 1936-37. Siden den gang har han bygget ikke mindre enn 113 stykker. I dag består lagerbeholdningen av 26 mer eller mindre ferdige instrumenter, men veteranen innrømmer at det kan være vanskelig å få solgt dem.

Til TA sier Ralle at lørdagens «Feleverksted» på Bø Museum er et verdifullt tiltak.

- Det er kommet mange unge inn som medlemmer i spelemannslaget. Nærmere 20 hardingfeleelever. Flere av dem riktig gode. Torgeir Straand, sjefen i spelemannslaget, spurte om jeg kunne hjelpe til. Han ville ha meg til å vise hvordan man legger strenger på ei fele.

- Kan det være så vanskelig da?

- Dette er ingen vanskelig operasjon for den som kan kunsten, men for en som ikke har gjort det før kan dette by på problemer. Det er en helt spesiell måte å feste strengene på stillepinnene. Det er viktig at de unge lærer å gjøre dette på en riktig måte.

KAN BARE KLUNKE

Som nevnt har Eivind Ralle laget 114 feler i sitt etterhvert lange liv, men ifølge han sjøl kan han ikke lenger spille skikkelig.

- Hendene er blitt litt stive med åra, men hodet er sånn noenlunde i orden. Jeg holder felespel så høyt at det lille jeg kan ikke kalles spel i det hele tatt. Jeg kaller det heller klunking. Verken mer eller mindre, sier Ralle og gir oss klunkeversjonen av «Brudemarsj fra Seljord».

HARDING METALLIC

Det er mange feler som pryder veggene i Ralles verksted. En av dem er spesielt lett å legge merke til. Den lilla metallic-lakken lyser mot deg. Hva er så årsaken til en slik finish på ei fele?

Ralle knegger, og forteller at fela i sin tid opplevde et ublidt møte med en pannebrask i løpet av et lystelig lag. Fela gikk i stumper og stykker. Man forsøkte å fikse den, men den var fortsatt så full av sprekker og sår at det ble besluttet å behandle den som om den var en kollisjonsskadet bil. Kitt, sparkel, sandpapir og lakk førte til at fela ser slik ut som den gjør. Den type behandling av en hardingfele vil ikke skje lørdag.

DET GRUNNLEGGENDE

Per Anders Buen Garnås sier at man gjennom dette «Feleverkstedet» vil vise grunnleggende prinsipp innen stell av feler.

Ralle og Knut Buens sønn, Anders Buen, vil stå for dette. Dessuten andre ting som gjelder i det å skape et instrument. Det vil også bli anledning til å prøve seg som felemaker, men som Ralle sier til TA: Å bygge ei fele er slett ikke gjort på en dag.

«Bøheringen» har også lagt opp til at felemakere skal fortelle om sjølve instrumentet som kan spores tilbake til 1600-tallet. Her blir hardingfelas historie i Bø lagt spesiell vekt på.

- En av de viktigste tingene for en spelemann er å kunne stemme instrumentet. Hvis ikke jeg husker feil, er det Torgeir Straand som skal ta seg av dette, sier Eivind Ralle som håper at det også blir plass til sosialt samvær, moro og selvfølgelig musikk.