”Lukta av penger” lukter suksess. Lars Vik som eksentrisk skrulle med parykk deler ut programmet.

Lars Vik med hatt er Hertingen og Lars Vik med mørke solbriller er farlig. Friteatrets nye forestilling fenger. Det hele foregår på vitensenteret Du verden, og er i samme tradisjon som ”Smuglere” og ”Flukten”, og er spekket av spenning, iblandet en passe dose folkeopplysning.

Utendørsteatret starter med å åpne latterdøren – bare man ikke ler hele veien til banken. For ”Lukta av penger” handler om kampen mot kapitalkreftene. Hertingen er selve symbolet på arbeiderklassen, en mann som brettet opp ermene og ikke var redd for å få skitt under neglene. I begynnelsen av denne forestillingen er han blitt til aske, men Hertingen er som Fugl Phønix.

Et av grepene regissør Tor Arne Ursin har gjort i begynnelsen av forestillingen, er å blande noen av skuespillerne med publikum. Den overraskende vrien fungerer fint, og Leif Arild Sandens karakter kommer med spenstige kommentarer fra sidelinjen. Også båten ”Aurora Borealis” blir tatt i bruk, og det er her komikken slutter og alvoret starter.

Både krig og drap er ingredienser i Hertingens heftige kamp. Arbeidskollega Marthon Danielsen, i Geddy Aniksdals skikkelse, er ikke like tøff i møtet med fascistene, skal det vise seg. Men en herlig karakter – det er han.

Stykket tar utgangspunkt i noen av Kjartan Fløgstads romankarakterer, og hva er da mer naturlig enn å ta turen fra Porsgrunn til Peru? Friteatret har også fått med seg et par latinamerikanske skuespillere, men den engelske teksten kunne med fordel blitt spilt på norsk. Uansett: Friteatret har gjort lurt i å blåse nytt liv i Hertingen. Han blir tatt vel imot.