Les også: Kommentar: Og bak står en kvinne...

I flere generasjoner har historieskribenter ment at Sondre Norheims kone, Rannei, døde i byen Gladstone i staten Oregon, USA i 1929.

Med solid hjelp av slektsforskere i Amerika, kan TA oppsiktsvekkende avsløre at Rannei døde 16 år tidligere enn før oppgitt.

BAKGRUNN

Fortellingene om ski-pioneren Sondre Norheim er en utrolig historie full av kontraster.

Han ble født på Øvrebø i Morgedal i 1825, og døde på prærien i Nord-Dakota i USA i 1897. Et liv som nedskrevet i en rekke bøker og andre dokumentariske skildringer.

De mange historiene om Sondre, dreier seg selvsagt i hovedsak om morgedølen som var opphavet til halsbrekkende hopp og svingteknikker. I dag omtalt som mannen bak den moderne skihistorien.

KVINNEN BAK

Historien forteller at Sondre hadde et godt drag på damene. Men det var Rannei Åmundsdotter fra Øyfjell som kapret hjertet til Sondre. 15. januar 1854 gifter de seg, og får deres første av til sammen åtte barn allerede tre måneder etter bryllupet.

Men selv med kone og barn klarte ikke Sondre å slå seg til ro. Fjellene kalte, han måtte ut på ski og ofte var det Rannei som ble sittende igjen med det tyngste ansvaret for levebrød og familie når Sondre forsvant ut på skieventyr.

På nettstedet «sondrenorheim.com» skriver forfatterne Anne-Gry Blikom og Eivind Molde at «Rannei valgte å ha dårlig hukommelse» fordi hun tross slitet forsto mannens behov for skikjøring. Men noen mener også at det var Rannei som til slutt satte foten ned og forlangte at Sondre skulle bli med til Amerika for å starte et nytt liv. Det hadde sammenheng med at to av barna deres allerede hadde emigrert. Så i 1884 drar store deler av familien Norheim til «landet med de store mulighetene».

Etter 13 år i Amerika dør Sondre i 1897, og blir gravlagt i en umerket grav, som først blir identifisert og navnsatt i 1965.

Men hva skjedde med Sondres kone Rannei?

NAVNEKLUSS

Som før nevnt har de fleste vært av den oppfatning at Rannei ble 104 år. Men som Anne-Gry Blikom og Eivind Molde poengterer i boka om Sondre Norheim, har det vært usikkerhet om dette.

I 2003 skriver en fjern slektning av Norheim-familien en etterlysning i Roots Web. En etterlysning som blir fanget opp av norskamerikaneren David N. Gunderson. Han er slektsforsker i Hadeland bygdelag med adresse Fergus Falls i Minnesota.

For en måned siden fant han løsningen på det over 100 år gamle mysteriet, og skriver i en e-post:

- Vedlagt finner du en kopi av dødsattesten til Rannei Aamundsdatter Norheim. Den viser at Rannei døde 1. november 1913. Hun er kun navngitt i attesten som «Mrs. Sanderson». Forklaringen ligger i at barna etter Sondre og Rannei brukte etternavnene Saunderson eller Sanderson, som en amerikansk vri etter Sondresen. Alle opplysninger ellers stemmer, skriver slektsforsker David N. Gunderson i kopien av e-posten som TA mottok for få dager siden. På attesten står det at hun ble 88 år.

- DETTE VAR MORO

En av dem som i en mannsalder har trodd at Rannei ble 104 år er Eivind Strondi. Mannen som har viet mye av sitt liv på å gjenfortelle historiene etter Sondre Norheim.

- Jeg har guidet bortimot 150000 mennesker til Øverbø opp gjennom årene. Flest i OL-året 1994, da rundt 10000 mennesker besøkte Morgedal. I alle årene har vi trodd at Rannei ble hele 104 år, selv om det har vært en del tvil om dette. Jeg har selv vært to turer til Amerika, i 1980 og 1988, for å finne ut av dette uten videre suksess. Men tross alt har det vært gjevt å gjenfortelle at Rannei skal ha blitt hele 104 år, innrømmer Eivind Strondi, som legger til at han synes det er moro og fint at man endelig har funnet bevis for Ranneis virkelige levealder.

- Nå er ringen sluttet, og jeg gleder meg til å kunne fortelle den nye historien, sier 87-åringen Eivind Strondi, som er i slekt med Sondre Norheims bror, Eivind.

Også de som styrer driften ved Norsk skieventyr er henrykt over de nye opplysningene som TA nå bringer til torgs.

- Nå skal vi sørge for at den nye opplysningen om Rannei blir gjenfortalt, sier Magnhild Ek Brynilsen.