Gå til sidens hovedinnhold

Eureka - for et galleri

Artikkelen er over 11 år gammel

Uten noe særlig drahjelp fra media har den selvlærte kunstneren Vibeke Lillefjære opplevd stor respons for sitt personlige galleri og verksted på Gimsøy i Skien.

- Jeg tror knapt jeg har opplevd at folk på utkikk etter bilder ikke har kjøpt noe etter å ha vært her, sier hun.

For et snaut år siden flyttet hun de mange maleriene sine fra stua hjemme i Klokkergaten til husets nybygg.

Atelier Eureka har nå egen inngang og 115 kvadratmeter utstillingsplass fordelt på to høyder. Besøkende som trer inn i atelieret forstår raskt at dette ikke er et vanlig hvitt, nedstrippa utstillingslokale. Innehaveren er godt over gjennomsnittlig interessert i interiørtrender, og mange besøkende har ønsket å kjøpe møblene hennes så vel som de fargesterke akrylmaleriene som pryder veggene, til og med inne på den elegante doen.

KUNST TIL HJEMMET

- Det er dette som er mitt konsept. Her kan folk se maleriene i en setting, forteller Vibeke Lillefjære.

Ved å innrede med en miks av forskjellige stilarter, kan publikum uansett smak la seg inspirere til å «møblere» med kunst hjemme hos seg selv. At mange profesjonelle kunstnere ikke liker tanken på å lage bilder som skal matche sofaen, bryr ikke Vibeke seg om.

- Mange kunstnere vil ha det til at maleriet er i fokus, men man kommer ikke bort fra at folk er opptatt av hva bildene skal stå til hjemme, i hvert fall vanlige folk som ikke er samlere. Folk er generelt opptatt av interiør. Jeg tror også jeg kunne ha solgt møblene mine «ørten» ganger, smiler Vibeke Lillefjære.

Blandingen av antikk og moderne er det siste hotte på interiørfronten nå, ifølge innehaveren av Atelier Eureka.

PLASS TIL ALLE

Hun kan fortelle at hun selger mange bilder, og nylig hadde hun en utstilling i Drøbak som det var god respons på. Hun har også solgt en rekke malerier på kommisjon i det samme Drøbaksgalleriet.

- Det er mye fokus på utdannede kunstnere, men det er også mange kreative mennesker som er selvlærte. Det er viktig med mangfold, det må være plass til alle, understreker hun.

Vibeke har tegnet hele livet, og hun vant det som var av tegnekonkurranser fram til gymnastida. I 2004 tok hun opp igjen bildearbeidet for alvor, og nå går det stort sett i abstrakte motiver rike på fargekombinasjoner. Utdanning har hun derimot fra Institutt for kriminologi og strafferett ved Sosialhøgskolen i Oslo.

300 MALERIER I STUA

Atelier Eureka ble åpnet i 2006, og i starten sto Vibeke i stua og malte og holdt private visninger. Med opptil 300 malerier på det meste, unger og bikkje rundt seg, meldte behovet seg for et egnet atelier.

- Jeg hadde aldri orket å gjort det om igjen, sier hun om stueperioden.

I dag har hun åpent torsdager og lørdager året rundt, og i november og desember blir det søndagsåpent i tillegg. Det er til enhver tid 60-70 bilder på utstilling i lokalet.

- Det er alltid skummelt å etablere seg, man vet jo aldri hvordan det vil gå, sier Vibeke Lillefjære om livet som selvstendig kunstgründer.

Hun har imidlertid merket at det ser ut til å være stor interesse for kunst i Grenland. Videre er hun opptatt av å holde et «folkelig prisnivå».

- Det tjener alle på, fastslår hun.