Forteller Ruth Kvålo fra Høydalsmo. For en tid siden kjøpte 32-åringen Straume-verkstedet, og i rundt en måned har hun slitt og strevet for å gjøre bygningen mottagelig for kunstinteresserte. Hvor mange kilo sagmugg hun har fjernet, vet hun ikke.

Hun har allerede åpnet sin aller første kunstutstilling.

Sammen med sine egne morsomme figurer som bar et visst slektskap med Kjell Aukrusts portrettgalleri, kunne hun by på malerier av Reidar Kolbrek, og glasskunst laget av Annelise Keyn Klippen og Frode Klippen fra Stavanger.

Til tross beskjeden forhåndsreklame, var 250 mennesker innom galleriet som hun og forloveden Ole Dalen skal drive framover.

FØLTE ET KALL

Ruth Kvålo tok utdannelsen som faglærer i forming på Notodden. Hun flyttet fra Høydalsmo rett etter grunnskolen.

- Jeg måtte se på verden, men det ble med forskjellige deler av Sør-Norge. Etter noen år i Stavanger, besluttet jeg å flytte hjem etter en periode som ikke var helt god. Jeg følte at det måtte være noe mer. Da jeg så det gamle snekkerverkstedet, forsto jeg hva det var. Nå og da savner jeg det urbane livet, men jeg følte det som et kall å reise hjem. Jeg er kristen, og tror at Han der oppe ville ha meg akkurat her jeg er nå.

- Skal du også bruke bygningen som et sted hvor du skal formidle din kristentro?

- Mitt verdigrunnlag er viktig for meg. Det skal jeg formidle på en varm måte. Jeg ønsker å representere det Gud står for som er godt, men jeg vil ikke at dette skal være et bedehus.

- Hva vil du at det gamle snekkerverkstedet skal bli til?

- Et hus som vil komme til å romme allsidig kultur. Utstillinger, intimkonserter, åpne et atelier, kanskje få inn flere håndverksvirksomheter som keramikkverksted og så vil jeg lage en rekke tiltak for barn og unge. Kanskje også kristne samlinger. Det jeg ikke kommer til å arrangere er rølpefester og Black Metall-konserter. Kristne og ikke kristne sitter gjerne på hver sin tue. Jeg ønsker at de kan komme sammen hos meg.

GODT MOTTATT

Ruth Kvålos arbeid med å få nytt liv i det gamle verkstedet har blitt godt mottatt på Øyfjell. Det stilte opp mange hjelpende hender da bygningen skulle rengjøres. I dag fremstår den som røff, men likevel varm og stiling.

- Hvor mye regner du med at dette vil komme på til slutt?

- Jeg har kalkulert med en total investering på et sted mellom halvannen og to millioner. Stedet ligger sentralt i der veiene til og fra Nutheim, Høydalsmo og Rauland møtes. Mulighetene for å friste turistene er nok til stede.

- Når kommer neste utstilling? Til jul?

- Juleutstilling blir det nok ikke tid til. Da er jeg opptatt med bryllupsforberedelsen. Ole og jeg gifter oss på nyttårsaften. Men en påskeutstilling blir det nok, sier en meget tilfreds Ruth Kvålo.