Fra fredag formiddag har det vært en eneste stor folkefest i byen vår. Det er ikke til å legge skjul på at matfestivalen ble en stor suksess, og de besøkende så virkelig ut til å kose seg.

GENERALPRØVEN

Utenlandsk mat, tradisjonsmat, spennende mat og vanlig mat. Alt var å finne i de rundt 40 bodene på festivalen i helga. Voksne og barn i alle aldre trakk til sentrum av byen for å ta del i skiens første matfestival.

En av utstillerne var den nyetablerte bedriften Tretten kvinner og Fatima. Det er 13 irakiske kvinner fra Skien som startet for seg selv etter at alle hadde store problemer med å få seg jobb. Snart åpner de kafé ved Odd stadion, så dette var en aldri så liten generalprøve for den blide gjengen.

- Vi lager irakisk mat, deriblant falaffel, brød og en risrett. Alle sier at det er god mat, så vi er veldig glade for å være her, sier Nasima Ghalibi.

POPULÆRT VINKURS

Noe av det mest populære på programmet var kursene til den kjente vineksperten Christer Berens. På fredag holdt han tre foredrag, med over hundre mennesker til sammen. Lørdag ble det satt opp et ekstra foredrag fordi pågangen var større enn forventet.

- Dette er meget spennende, og jeg har allerede takket ja til å være med til neste år, sier Berens.

Rundt 20 personer hadde tatt plass rundt bordene på Jegermesteren. Foran seg hadde de fått ulike vinprøver. Bernes fortalte om jakten på den norske folkevinen og ga samtidig flere tips til hvordan man kunne analysere viner på best mulig måte.

FÅR SKRYT

Både på torvet, nedover mot brygga, Bryggeparken og på Rådhusplassen var det et yrende liv. Folk prøvesmakte i hver eneste bod, og ville også høre hva selgerne hadde å si om matslaget sitt.

Alle TA snakket med på lørdag hadde kun positivt å si om Mersmak.

- Alt er liksom litt bedre enn det som har vært før. Det er veldig tøft at de tør å satse på dette, sier en mann på vei inn til vinsmaking.

På en benk ved Rådhusplassen sitter to familiemedlemmer og nyter et spennende måltid. De har besøkt den kurdiske matboden.

- Dette har vi aldri smakt før, men det var veldig godt, sier Marie Skogstrand Gjerden.

- Matfestivalen er et veldig flott tiltak. Vi har akkurat kommet hit, og har bestemt oss for å smake på mye god mat i dag, sier Siren Skogstrand.