Et ekte kjærlighets- portrett

MALERI: For ett år og tre måneder siden fikk Jonny Andvik et oppdrag fra en forelsket mann. Kunne han male et portrett av kjæresten hans? Nå henger portrettet av Magdalena snart i spisestuen på Stathelle.

MALERI: For ett år og tre måneder siden fikk Jonny Andvik et oppdrag fra en forelsket mann. Kunne han male et portrett av kjæresten hans? Nå henger portrettet av Magdalena snart i spisestuen på Stathelle. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Dette er historien om pasienten som falt pladask for legen sin, og ba en kunstner male et portrett av henne.

DEL

Det kunne vært en legeroman fra vår tid: Anders Aas Vestlid (28) hadde smerter i øynene da han dro fra jobben som butikksjef på Rimi i Porsgrunn i september 2007. Det var såvidt han klarte å se veien foran seg, så han tenkte det var best å stikke innom legevakten i Bamble. Men så ille var det ikke, at han ikke så hvor vakker legen som behandlet ham var. Og flørtet hun ikke litt med han også, mon tro? Han følte det i alle fall sånn.

Men Magdalena Wcislek (27), som er født i Polen og oppvokst i Sverige, syntes bare Anders virket så veldig avslappet der han satt og pratet om løst og fast, i arbeidsklærne sine. Vanligvis ble menn på hennes alder litt forlegne på legekontoret, men ikke denne mannen. «Han er nok homofil», tenkte hun og spurte ham hvordan han ville betale for legebesøket. «Kort eller kontant?», spurte hun. «Jøss, legger hun an på meg», tenkte Anders. Det var da han tok motet til seg og spurte om hun ville ha litt mat. «Mat», tenkte Magdalena: «Ville han betale med en kurv mat fra jobben på Rimi?». «Nei, takk», smilte hun. Men Anders ga ikke opp. «Vil du være med ut på en kopp kaffe, da?», spurte han. Først da gikk det opp for henne at han var interessert. Men hun fryktet å få Den norske lægeforening på nakken, og fortalte ham at det nok ikke var så lurt. «Hadde det vært bedre om jeg sto utenfor og ventet på deg, som om jeg var gal da?», spurte Anders, og fikk til slutt telefonnummeret hennes, før han ble sendt videre til øyelegen.

ROMANTISK

Det sies at kjærlighet gjør blind, men Anders hadde fått synet tilbake da han inviterte Magdalena på piknik. Han var pent kledd, mens Magdalena kom i typiske turklær. De skulle jo på en liten friluftsdate, og det var tross alt i begynnelsen av oktober. Like etter dro hun til Praha, men da hun kom tilbake, var de like forelsket. Etter to måneders bekjentskap ville Anders at Jonny Andvik skulle male et portrett av kvinnen han forgudet. Magdalena var litt mer skeptisk. De hadde jo kun kjent hverandre i kort tid, og et maleri var kostbart. Også kunstneren selv var en smule skeptisk. «Hva om det blir slutt?», tenkte Jonny Andvik. Han hadde aldri fått et så spesielt oppdrag før og syntes det var noe romantisk og gammeldags over det. Oppdraget fikk ham til å tenke på 14-1500-tallet, da mennesker av en viss rang ble portrettert i sine fineste antrekk, og maleriet ble sett på som et dokument. Slik som Jan van Eycks berømte maleri av ekteparet Arnolfini fra 1434, der maleriet er et dokument på at ekteskapet ble inngått, og kunstneren vises som et vitne i speilet. Men portrettet av Magdalena er ikke noe dokument.

- Det er en kjærlighetshistorie, sier Jonny Andvik.

VAR SIKKER

Han får ofte bestillinger fra folk som vil han skal male barna deres eller dem selv, og prisen ligger normalt på rundt 50 000 kroner. Selvportrett har han også malt mange av, men bildet av Magdalena er hans første kjærlighetsportrett. Han brukte lang tid på maleriet, syntes ikke han fikk det helt til. Hvordan skulle han få Magdalenas isblå øyne til å stråle like mye som de gjorde i virkeligheten? «Et ansikt er et kompleks landskap i seg selv», tenkte Andvik. Han malte over og begynte på nytt, malte over og begynte på nytt. Mens Magdalena satt tålmodig i Jonny Andviks atelier og ble malt, diskuterte de finanskrisen, Barack Obama og Britney Spears. I ett og år tre måneder holdt kunstneren på med maleriet i atelieret på Hovenga. Mens hun satt utallige timer i stolen, tenkte hun også på hva hun skulle gjøre. Egentlig skulle hun begynne å jobbe i Stockholm i fjor mars, men Anders fikk overbevist henne om å bli. Magdalena hadde aldri møtt noen som var så sikker før, og spurte ham hva som fikk ham til å være det. «Visse saker vet man bare», svarte kjæresten.

GIFTER SEG KATOLSK

Etter mye om og men takket Magdalena nei til jobben i hjembyen og fikk seg jobb på gastrokirurgisk avdeling på Sykehuset i Skien, mens Anders nå driver Plantasjen i Skien. Jonny Andvik har lagt siste hånd på verket, og etter ett år og tre måneder er han endelig fornøyd med resultatet. Han synes han har fått frem det varme blikket hennes. Bare forlovelsesringen og fernissen mangler. Rundt juletider fikk Anders endelig se bildet. Det var en fin julegave.

- Jeg ble helt overveldet. Det ble helt fantastisk, synes han.

5. juni gifter paret seg i Szczecin i Polen. Bryllupet blir katolsk, men siden Anders er protestant, går de for tiden på ekteskapskurs hos en katolsk prest i Porsgrunn. Snart henger maleriet av Magdalena på veggen i spisestuen på Stathelle, men først må forlovelsesringen males på fingen.

- Da blir det i alle fall en dokumentasjon, spøker Andvik. Han føler seg delaktig i prosessen:

- Det eneste som mangler nå, er en invitasjon til bryllupet.

Artikkeltags