- Er stor fan av PIT

 Jo Strømgren Kompani feirer ti år i år, og tar med seg tre av sine oppsetninger til PIT. - Vi er et eksperimentelt kompani, med en vilje til å kommunisere med publikum. Sånn er også PIT. Dermed blir det aldri uinteressant! Mener Strømgren. Her fra oppsetningen «Orkesteret».

Jo Strømgren Kompani feirer ti år i år, og tar med seg tre av sine oppsetninger til PIT. - Vi er et eksperimentelt kompani, med en vilje til å kommunisere med publikum. Sånn er også PIT. Dermed blir det aldri uinteressant! Mener Strømgren. Her fra oppsetningen «Orkesteret». Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Jo Strømgren Kompani har gjestet Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival (PIT) ved en rekke anledninger. - PIT har en annerledes profil, som passer oss.

DEL

Jo Strømgren og hans kompani er stadig på farten. De var nylig i Nederland, Libanon, Palestina, Israel, og Polen. Lørdag kommer de til Porsgrunn med hele tre ulike oppsetninger.

- EN ANNERLEDES PROFIL

- Kompaniet feirer ti år i år, og vi har diskutert hvordan vi skulle feire. Vi leier ikke akkurat Oslo Spektrum, men følte vi ville feire sammen med gode venner. Og det har vi i Porsgrunn. PIT er en festival utenfor Oslo som ikke prøver å være så ufattelig kul, men likevel har en annerledes profil som passer oss, og som vi har savnet andre steder. Derfor kommer vi stadig tilbake, forteller kompanileder Strømgren til TA.

KOMMUNISERER

Jo Strømgren har med seg forestillingene «Departementet», «Orkesteret» og «Selskapet» når han inntar Herøyahuset hvor de skal spille alle sine totalt seks forestillinger. Og de gleder seg.

- Vi er et eksperimentelt kompani, med en vilje til å kommunisere med publikum. Sånn er også PIT. De som kommer, kommer for å kommunisere med tilskuerne. Da blir det aldri uinteressant!

BARE I PORSGRUNN

Han liker PITs tradisjon med å invitere kompanier fra hele verden.

- Mange av de utenlandske gruppene treffer vi bare i Porsgrunn. De har et eget nettverk der, som mange i for eksempel Oslo ikke engang har fått med seg. Dessverre er vi ikke så lenge på hvert sted slik at vi får sett så mye av resten av festivalen, men skuespillerne får nok sett litt denne gangen, i og med at vi er i Porsgrunn i flere dager, sier han.

HAR KNEKKET KODEN

Etter ti år kommer Jo Strømgren Kompani fremdeles tilbake til teaterfestivalen i Porsgrunn.

- Vi har alltid fått en god mottakelse i Porsgrunn og også god respons fra publikum. Vi har et godt samarbeid med PIT, og føler at vi hører hjemme her. Mange grupper mener det er vanskelig å kommunisere på tvers av landegrenser, språk og kultur, men vi har nok knekket den koden, sier Strømgren, som benytter tullespråk med finsk aksent i alle sine oppsetninger. Og kompaniet reiser verden over og mottar ovasjoner fra pressen uansett hvor de kommer.

- INGEN FORVIRRING

Han mener forestillingene deres er like meningsløse for alle, og derfor ikke bare for spesielt interesserte.

- Da vi startet for ti år siden tenkte jeg at å bruke et sånt språk er en helt syk tanke. Men en tanke som måtte prøves ut. Etter hvert har jeg faktisk merket at det er mindre forvirring blant publikum på våre forestillinger enn på for eksempel en ordinær Fosse eller Ibsen-oppsetning. Jeg møter så å si aldri forvirring, poengterer Strømgren, som anbefaler de som ikke har sett kompaniet før å se «Departementet» først, slik at man også kan se de påfølgende to hvis man likte det man så.

For mer informasjon se www.pit.no eller www.jskompani.no

Artikkeltags