Er polets bestselgere best?

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

I løpet av forrige kalenderår solgte følgende flasker best i kongeriket: 1. Vidigal Reserva, 2. Marqués de Cáceres Vendemia Seleccionada, 3. J.P. Chenet Cabernet Syrah, 4. Moselland Ars Vitis Riesling

DEL

Salg er salg, suksess er suksess, men hvor gode er de egentlig? Jeg har glant, sniffet og gurglet meg gjennom disse med så ymse resultater. Noen er gode, andre er langt fra gode. Hvorfor i granskauen selger alle da som varmt hvetebrød?

Noe skyldes pris, noe skyldes et tiltalende ytre, noe takkes ryktebørsen og noe av suksessen kan forklares ved at vinene har navn som er lette å huske, men mest av alt er nok greia at disse vinene treffer den norske folkesmaken.

Da bør de smake ikke for surt, ikke for søtt, og ha en bra fylde i en rund og grei lettdrukket helhet. Så kan en uansett lure i og med at halvparten av vinene ikke innfrir i testen. Verden er et pussig, morsomt og uransakelig sted, og dett var dett.

Nr 41945 Vidigal Reserva 2005 kr 84,90

Caves Vidigal, Estremadura, Portugal (Basisutvalg-Finnes overalt)

Rødvin. Druer: tinta roriz, tinta miuda, camarate. Lett fatlagret.

Dyp fiolettrød. Ganske intens aroma av kirsebær, svisker, lær og krydder. Lett til middels fylde i en smak preget av saftig og krydret fruktighet samt en rund og bløt munnfølelse. Bra syre. Ganske lang ettersmak.

Passer til: Pizza, pasta, lyst kjøtt, lam, viltgryter, salat eller hygge. Allrounder.

Konklusjon: Dette var en vin som virket litt fersk og rå da jeg smakte den sist i oktober. Nå har den fått litt mer flesk og duppe. Faktisk virker vinen rundere og fyldigere nå. Endelig en rimelig vin som virkelig smaker!

Nr 1372 Marqués de Cáceres Vendimia Seleccionada 2004 kr 109,90

Unión Viti-Vinicola, Rioja, Spania (Basisutvalg-Finnes overalt)

Rødvin. Druer: tempranillo, graciano, garnacha. Fatlagret.

Dyp fiolettrød. Behagelig aroma dominert av sorte og røde bær, hint av krydder. Relativt slank, lett og leskende smak med fin friskhet og syre. Bra syrlig ettersmak med pen fasthet.

Passer til: Pizza, pasta, lam, storfe, vilt, ost eller hygge. Nok en allrounder.

Konklusjon: Vellaget, pen og leskende Crianza. I min verden er dette produsentens beste kort. Det eneste lille aberet er prisen, ellers hadde det blitt full pott.

Nr 45309 Moselland Ars Vitis Riesling 2006 kr 96

Moselland, Mosel, Tyskland (Basisutvalg-Finnes overalt)

Hvitvin. Drue: riesling. Ikke fatlagret.

Pen skinnende gulgrønn. Søtladen duft av hermetiske pærer i sukkerlake med innslag av epler. Halvsøt, leskende og ganske frisk smak. Ganske bra ettersmak med ok friskhet.

Passer til: En typisk terrassevin, men den går til reker og salat hvis du er hekta på søtsaker.

Konklusjon: Et påkostet designprodukt som kalles "vindusvinen" og som scorer stort på utseendet. Vurderer vi derimot innholdet er dette i utgangspunktet en grei og harmløs vin, men den er altfor dyr for denne kvaliteten.

Nr 11513 J.P. Chenet Caberent Syrah 2006 kr 89,90

Jean-Paul Chenet, Languedoc-Roussillon, Frankrike(Basisutvalg-Finnes overalt)

Rødvin. Druer: cabernet sauvignon, syrah. Ikke fatlagret.

Ganske dyp fiolettrød. Stusselig aroma med snev av mørke skogsbær og grønne blader. Tynn, stilkete og grønn, kort og ynkelig smak.

Konklusjon: Jeg smakte vinen for første gang for rundt 15 år siden, kjøpte den hos Otto Duborg i Flensburg. Da smakte den godt, hadde fylde og substans. Den ble så lansert på det norske markedet med stor suksess, men kvaliteten har deretter stupt. Kjøp heller noe annet!

Artikkeltags