Gå til sidens hovedinnhold

Er billig alltid bra?

Artikkelen er over 7 år gammel

TA tester vin mellom 80 og 90 kroner.

Det er ikke mye billigvin på vinmonopolet, men jeg har prøvesmakt noen av dem. Det var de chilenske rødvinene Concha y Toro Syrah til kroner 84,90 og Sunrise Cabernet Sauvignon til kroner 89,90. To hvitviner ble også prøvd. Den gamle tyske traveren Blue Nun kommer man nesten ikke utenom når prisen er kroner 84,90 og sødmen skal være tilstrekkelig. Tre kroner mer koster Viña Maipo Sauvignon Blanc hvis du liker tørr, men frisk og fruktig hvitvin.

Hvordan det gikk ser du av omtalene og terningkastene. Det virker som at det går en smertegrense rundt hundrelappen for polets toppkjøp. Billig vin kan faktisk bli for billig. Trekker du fra avgifter og det hele blir det nemlig bare en liten slant igjen til vinprodusenten. Det blir rett og slett for snaue midler til å lage kvalitetsvin. Så konklusjonen er at legg på en tier eller to og du får mer og bedre vin å velge mellom.

Nr 31018 Sunrise Cabernet Sauvignon 2012 kr 89,90

Concha y Toro, Central Valley, Chile (Fins nesten overalt i Telemark)

Rødvin. Drue: Cabernet Sauvignon. 3 måneder fatlagring for 20 prosent av vinen. Sukker: 1,9 g/l Syre: 5 g/l

Dyp blårød. Bra duft av bjørnebær, lakris og vanilje. Lett til middels fyldig smak med god bærkonsentrasjon og fasthet. Bra frisk og rund ettersmak.

Passer til: Rødt og lyst kjøtt, pasta, gryteretter, faste oster eller sommerkos. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: Vellaget og anvendelig billigvin. Meget bra kjøp! Drikkeklar, egner seg ikke for lagring.

Terningkast 5

Nr 5582 Viña Maipo Sauvignon Blanc 2013 kr 87,90

Viña Maipo, Central Valley, Chile (Porsgrunn og bestillingsutvalget)

Hvitvin. Drue: Sauvignon Blanc. Ikke fatlagret. Sukker: 3,96 g/l Syre: 6,71 g/l

Middels dyp grønngul. Litt avdempet, men frisk duft av nyslått nesle og grønne stikkelsbær. Delikat og slank tørr og fruktig vin med god grapefruktfriskhet. Bra crispy ettersmak.

Passer til: Skalldyr, skjell, lette fiskeretter, salat uten for mye bitterstoffer. Velegnet til leskende sommerkos. Temperatur: 10 grader.

Konklusjon: Duggfrisk og sjarmerende tørr hvitvin. Meget bra kjøp! Drikkeklar, egner seg ikke for lagring.

Terningkast 5

Nr 791 Blue Nun 2013 kr 84,90

H. Sichel Söhne, Rheinhessen, Tyskland (Fins nesten overalt i Telemark)

Hvitvin. Druer: Müller Thurgau, Riesling, Silvaner, Kerner, Gewürztraminer. Ikke fatlagret. Sukker: 25 g/l Syre: 6 g/l

Lett perlende strågul. Søt duft av tutti frutti og gule modne epler. Halvsøt relativt frisk og saftig smak, dog litt tynn og skvipete. Bra friskhet i ettersmaken.

Passer til: Orientalske retter, lyst kjøtt, reker, salat eller sval sommerkos. Temperatur: 8 grader.

Konklusjon: Sommerlig flaske og sødmefullt, litt tynt og vandig drikke. Middelmådig kjøp. Loosens Riesling-viner gir mye mer glede for tieren mer. Drikkeklar, egner seg ikke for lagring.

Terningkast 3

Nr 10796 Concha Y Toro Syrah 2013 kr 84,90

Concha Y Toro, Rapel Valley, Chile (Kragerø, Notodden, Porsgrunn, Skien og Stathelle)

Rødvin. Drue: Syrah. Ikke fatlagret. Sukker: 7 g/l Syre: 5,5 g/l

Middels dyp rødfiolett. Sprikende duft av skogsbær, grønne blader og brent gummi. Anslaget i munnen er saftig, friskt og fruktig nok, men mot slutten av smakskurven siver både det grønne og noe vandig frem. Klein ettersmak.

Passer til: Den går an til lyst kjøtt, salat eller snodig sommerkos hvis du ikke har annet drikke i huset. Temperatur: 14-15 grader.

Konklusjon: Drikkelig vin til en billig penge, men ubalansert, grønn, snurrig og vandig. Sats heller på Sunrise fra samme vinprodusent. Drikkeklar, blir ikke noe bedre med lagring.

Terningkast 2