- Endelig er Notodden et knutepunkt!

JUBEL: Trond Giske sa det endelig høyt: Kulturdepartementet gir NBF knutepunktstatus. Jostein Forsberg jubler.

JUBEL: Trond Giske sa det endelig høyt: Kulturdepartementet gir NBF knutepunktstatus. Jostein Forsberg jubler. Foto:

Artikkelen er over 13 år gammel

Notodden Blues Festival er i gang for alvor.

DEL

Et spekket åpningsshow foran nærmere 5000 publikummere satte tonen for den tjuende utgaven av festivalen, og kirke- og kulturminister Trond Giske kom med gaven alle håpet på. NBF får status som knutepunktfestival for blues i Norge med 2,5 millioner kroner i fast støtte over kulturdepartementets budsjett.

Stor jubel ble det også for Notoddens egen supergitarist Morten Omlid, som ble æret med årets bluespris. En målløs gitarist mottok prisen fra veteranen og tidligere bluesprisvinner Kåre Virud.

Åpningsshowett på torvet varte i nesten to og en halv time og inneholdt en rekke smakebiter fra årets program.

- Dæven, for en melding, utbrøt festivalleder Jostein Forsberg da bekreftelsen kom fra Giske et stykke ut i den store åpningskonserten i går.

- Den tilliten skal vi gjøre oss verdig. Jeg er helt målløs. Dette er fantastisk. Dere skal få nyte godt av det i mange år framover, fortsatte styrelederen i retning publikum.

Knutepunktstatusen betyr blant annet fast post på statsbudsjettet framover.

- Det innebærer 2,5 millioner kroner i støtte, men først og fremst er det en anerkjennelse for festivalen. Det betyr også at festivalen skal være en ressurs for de andre bluesfestivalene, men det er den jo allerede, sa Giske og la til at festivalen nå kan vokse videre og markere seg ytterligere internasjonalt.

ØNSKER HUS FOR BLUES
NBF hadde invitert til et innholdsrikt åpningsshow i anledning jubelåret, og mange hadde godord å si om jubilanten. På artistsiden var det byens egne Notodden Blues Band med hele originalbesetningen på plass som åpnet ballet, bandet som har turnert land og strand rundt og bidratt med sitt til at Notodden regnes som bluesby.

Ordfører Bjarne Bakken sang ikke, men han var derimot en av talerne.

- Kjære alle sammen, det var litt av et syn, utbrøt han da han skuet ut over folkehavet.

Bakken trakk noen historiske linjer og takket særlig alle de frivillige som får festivalen til å gå rundt. Trond Giske kom ikke inn på det høyt ønskede bok- og blueshuset i sin tale, men ordføreren minnet alle, inkludert næringslivet, om at det meste ligger klappet og klart for et bygg. - Vi mangler bare 24 millioner kroner, konstaterte han.

EKSEMPLARISK
Trond Giske entret scenen etter at gitardamene Sue Foley, Deborah Coleman og Roxanne Potvin hadde satt bluesskapet grundig på plass. Kulturministeren minnet om at han og partiet hans holder løfter. Giske åpnet også festivalen i 2005, den gang var han kulturpolitisk talsmann for Ap. Statsråden benyttet åpningen i går til å skryte uhemmet av NBF, og han takket spesielt ildsjelene som satte det hele i gang i 1988. Da var det sju artister på plakaten, i år er det nærmere 60 konserter fordelt på 16 scener.

- Notodden er kanskje Norges beste eksempel på at kultur gir et sted identitet og stolthet, og festivalen har gitt liv og næring til resten av byen.

Giske hadde dessuten notert seg at bluesfestivalen i år har invitert rånerne til å være sjåfører for dem.

- Man har virkelig skjønt hva det vil si å være en inkluderende festival.

FAVORITTER
Åpningsshowet ble tradisjonen tro sendt på radio, og programlederne Bård Ose og Robert Sætervik som hadde konferansieroppgaven tok ikke for hardt i da de introduserte The Mannish Boys som et eksempel på bluesens «Who is who». Supergruppa består av en gjeng erfarne bluesrøktere, og bandet ga publikum en leksjon i tradisjonell blues, mens Ronnie Baker Brooks sjarmerte alle med sin groovende oppvisning. Lonnie Brooks´ sønn ligger an til å bli en publikumsfavoritt i år. Etter mange artister og innslag rundet Rita Engedalen og Margit Bakken av med å synge avdøde Kristin Berglunds låt som hun en gang dedikerte til Notodden: «Bluestown».

Artikkeltags