- Jeg vet ikke, svarer Magne Furuholmen lakonisk. Han har holdt et kvarters monolog om fjorårets utstilling «Monolouges», han har pratet med stigende entusiasme om «Climax» som ble avduket av fredprisvinner Al Gore, og han har snakket seg varm om smeltende snømenn og «Anticlimax» på Galleri Flø i Sunnmøre. Men hva som venter publikum når utstillingen hans åpner i Porsgrunn kunstforenings lokaler neste lørdag, er fortsatt en godt bevart hemmelighet. Ikke minst for ham selv.
- Jeg kommer med det jeg kommer med, så blir det som det blir. Jeg har ikke tenkt tanken helt ut, og har ikke lyst til å formulere den for meg selv ennå. Jeg vil alltid sabotere det jeg har fått til, så det blir som utlagt selvskudd. Der har du tittelen, ivrer Furuholmen, og legger glødende til:
- «Utlagt selvskudd». Hvis ikke du bruker den, bruker jeg den på utstillingen min.
SAMARBEID MED PP
Om han selv vil være tilstede på åpningen, er i skrivende stund uvisst, men en ting er i alle fall sikkert; kunstneren skal igjen samarbeide med ansatte på Porgrund Porselænsfabrikk, og male på 200 porselensfliser. Sist samarbeidet de om utsmykningsoppdrag for Statsbygg i Berlin, der Furuholmen lekte med den allmenne oppfatningen av porselenet som et forfinet materiale. At han ga toalettet samme dekor som suppetallerkenene, falt ikke i smak hos alle.
- Noen av gjestene ble litt kvalme da de gikk på toalettet og så det samme dekoret der som på tallerkenen de hadde spist av. Men det har en sammenheng: det man tar inn skal ut, sier Furuholmen og ler.
På torsdag kommer han til Porsgrunn for å begynne arbeidet med utstillingen som åpner i Porsgrunn kunstforening neste lørdag. Det kan nok hende at noen av Porsgrund Porselænsfabrikks sirlig arbeidende håndverkere og designere skjelver litt på hånden når kunstneren setter i gang og maler så malingen skvetter veggimellom.
MALTE PÅ COVER
Når porselensfabrikken får besøk av multikunstneren, maler han på fliser som er laget på porselensfabrikken. Et lignende konsept gjorde han i atelieret på Oslo Rådhus, som Henrik Sørensen brukte i årene etter andre verdenskrig. I atelieret på toppen av rådhusets vestre tårn malte Magne Furuholmen på 300 cover som skulle romme en vinylplate han selv hadde komponert. De unike arbeidene ble solgt på nettet, sammen med plakat av verket i sin helhet og film av prosessen. Vinylplatene er utsolgte, musikken kan lastes ned fra nettet. Å gjøre arbeidene lett tilgjengelige for folk flest, er en idé han har overført fra musikkens til billedkunstens verden.
BOKSTAVER I BILDER
- Spesielt spennende er det ikke å lage 20-30 trykk, men fordelen er at prisene går ned, slik at arbeidene blir mer folkelig tilgjengelige, sier Furuholmen. Han prøver ut forskjellige trykkemetoder, og liker grafikkens retningsgivende form.
- Når du kommer med et utsagn, kan du ikke ta det tilbake. Du må ha tillit til stegene underveis, og har du sagt a, må du si b, sier Furuholmen. Avleiringer fra det forrige arbeidet får være med og danne grunnlag for det neste. Han bruker ofte bokstaver i bildene sine, dekonstruerer ordene, bryter dem ned til enkeltstående bokstaver og setter dem sammen i nye kombinasjoner.
- Det blir en slags bokstavlek, en nedbryting av meningsbestanden. Bokstavene er med på å gi bildene form og tydelighet. Ofte tar jeg utgangspunkt i mine egne tekster, forteller kunstneren, som er like opptatt av form som innhold. I det siste har han jobbet mye med monotypier, som er en trykketeknikk der hvert bilde blir unikt.
JAGERFLY
Kortstokken «Climax», som står på Nobels fredssenter, er laget av aluminium fra skraphandlere rundt omkring i Norge og Europa. Magne Furuholmen drev grundig research på grunnstoffet, og gravde med gravemaskin etter vrakrester han kunne benytte. En dag fikk han en telefon: var kunstneren interessert i et F-16 jagerfly?
- Alle burde skaffe seg et jagerfly før de fyller 50, ler 45-åringen. Jagerflyet var ikke lenger en flyvedyktig forurensningsfaktor, men fungerte til Furuholmens kunstneriske behov. Drømmen om å feste halepartiet i taket ble det derimot ingenting av.
- Det var ikke mer stort igjen av den delen.
KLIPPEKORT PÅ SYKEHUS
I fjor stilte han ut monotypier på Galleri Trafo i Asker, der TA møter ham. Den gang brukte han sykehuslaken som lerret. Selv har han hatt klippekort på sykehuset. For ni år siden ble han behandlet med el-sjokk og betablokker på grunn av galopperende hjerteflimmer, og som barn var han så vilter og rastløs at han kastet seg ut fra andre etasje.
- Jeg var uforsiktig allerede som barn, og brakk stadig armer og bein, forteller artisten. Nå tar han ut sin rastløshet i billedkunsten. Mye har skjedd med Magne Furuholmen siden han malte hos Kjell Nupen fra 1989 til 1993. To år etterpå fikk han sitt gjennombrudd som billedkunstner med utstillingen «Kutt» på Henie Onstad Kunstsenter, der bildene inneholdt sangtekster fra en far som døde altfor ung. For flere år siden sa Magne Furuholmen ja til å stille ut i Porsgrunn kunstforenings lokaler.
SÅVIDT I GANG
- Jeg har lagt merke til at det er en kunstforening som ikke er redd for å kline til, sier han. Til tross for suksess som filmkomponist, billedkunstner og musiker, føler han fortsatt at han såvidt er i gang med karrieren.
- Jeg har såvidt begynt, jeg. Det tror jeg skal stå på gravsteinen min også: «Shit, også jeg som var så godt i gang».
- Så det er i alle fall sikkert?
- Haha, det ble det nå. Og i løpet av denne samtalen har jeg idéen til utstillingen helt klar også.