Motstandsmannen Kjell Staal Eggen var i kontakt med et større norsk forlag på 90-tallet før han døde. Materialet om jødene i Telemark viste seg å være for kontroversielt til å bli utgitt.

For kort tid siden tok sønnen Trym Staal Eggen affære, og sammen med Truls Norby er boken «Skammen» nå utgitt på Norgesforlaget.

- TURTE IKKE PUBLISERE

Boken viser hvilket enormt svik som ble begått overfor jødene, både fra regjering og motstandsfolk. «Sett dem på gata og la tyskerne overta» ble det i sin tid uttalt fra motstandsorganisasjonen Milorgs leder.

Det var i desember i fjor at Trym Staal Eggen kom over en eske med papirer etter sin nå avdøde far Kjell Staal Eggen. «Vår nasjonale skamplett» sto det på esken. Der gjemte det seg et så godt som ferdig bokmanuskript.

- Det var ganske oppsiktsvekkende det jeg fant. Etter å ha lett litt ser jeg at far har hatt kontakt med Cappelen, som mente innholdet i boken var «for spesielt og detaljert» til at de ville utgi boken, forteller Trym, som endelig har fått utgitt boken sammen med forlegger Truls Norby.

TYSKERNE PATRULJERTE

Kjell Staal Eggen var kamerat med Sigurd Becker fra Skien. Mye av boken handler om hans familie, og flukten fra tyskerne.

- Jeg er veldig glad og takknemlig for de som tok risken med å hjelpe oss. Det var jo dødsstraff for sånt, forteller Becker, som mistet far og onkel i konsentrasjonsleir under krigen. Selv ble han, sammen med moren og to brødre, reddet ved å ta seg til Sverige natten 28. november 1942.

Familien ble kjørt ned til kaia ved Menstadbroa på vestsiden av Porsgrunnselva. Det var kaldt og det var tåkete, og Staal Eggen rodde Becker og de andre til et ventende svensk frakteskip på den andre siden.

- Det var ikke lov å krysse elva, og tyskere patruljerte der ute hele tiden. Men fra båten sang og hioet de slik at tyskerne trodde det var fylliker som var ute og rodde, og brydde seg ikke. Det var på hengende håret av de unnslapp, forteller sønnen Trym.

- Ja, vi hadde utrolig flaks, medgir Becker, og skuer over mot Menstadbroa og minnes den kalde høstnatta.

- KRIMLITTERATUR

Boken er mye basert på Beckers historie, som var én av åtte-ni jøder i Grenland.

«Deler av fremstillingen er så spennende at boken konkurrerer med krimlitteraturen» skriver Jahn Otto Johansen i sitt forord.

I etterordet skriver Sigurd Becker «Situasjonen var dramatisk for vår familie. Far og min onkel Louis havnet i dødsleirene og fikk ikke engang anledning til å si farvel til oss andre i familien. Mor skjønte hvor det bar og forsøkte på alle vis å beskytte oss tre barna. Det var nærmest et under at vi slapp unna».

Den dramatiske historien er nå tilgjengelig for allmennheten.

- En av de viktigste bøkene i Telemark den senere tid, fastslår forlegger Truls Norby.