– En annen logo kan lønne seg

STRIDENS KJERNE: ? Slik er logoen vår, viser Bjarne Nærum, styreleder i Porsgrunn kunstforening og styremedlem i Kunsthall Grenland, Han er overrasket over at politikerne i Porsgrunn ikke vil ha den på kommunale vegger, inkludert det nye kulturhuset (i bakgrunnen).

STRIDENS KJERNE: ? Slik er logoen vår, viser Bjarne Nærum, styreleder i Porsgrunn kunstforening og styremedlem i Kunsthall Grenland, Han er overrasket over at politikerne i Porsgrunn ikke vil ha den på kommunale vegger, inkludert det nye kulturhuset (i bakgrunnen).

Artikkelen er over 5 år gammel

– Kunsthallen bør ta logo-signalet fra oss politikere inn over seg. Spesielt ved søknader om bevilgninger kan enkelte partier sette hardt mot hard. Det sier Kjell Grant Teigen.

DEL

Han representerer Fremskrittspartiet og var med på vedtaket i formannskapet i forrige uke som var en reaksjon på logoen til Kunsthall Grenland.

Saken kom opp under eventuelt, og det forelå ingen dokumenter i saken. Den var behandlet i utvalg for barn, unge og kultur, der flere hadde reagert på den nye logoen fordi den ga uønskede assosiasjoner. Vedtaket i formannskapet var enstemmig og klart som krystall:

Den logoen som nå foreligger skal ikke opp på noen kommunal husvegg, verken på utsiden eller innsiden, og den skal ikke under noen omstendighet settes i sammenheng med eller profileres med arrangementer hvor Porsgrunn kommune er involvert.

Les også: – Politikerne bør tenke seg om to ganger

Det er Onezero designbureau som har laget logoen. Kort tid etter lanseringen ble byrålederen sitert i PD på at Grenland er industri og løsemiddelskader, og «det er arven vår.» - Dette er uheldig når vi ser på framover. En logo bør ha i seg det som kommer, ikke negative ting fra fortida, sier Grant Teigen.

– Logen er upassende på kommunale vegger, inkludert Ælvespeilet. Jeg synes Kunsthall Grenland bør vurdere logen på nytt.

– Men saksbehandlingen da?

– Den gikk fort unna, og jeg uttalte at jeg var usikker på om vi hadde et mandat til å gjøre vårt vedtak.

Sverre Siljan i By og nærmiljøpartiet er enig i at saken kom brått på politikerne. – Faktisk mener jeg vi gikk noe for langt og at vi fortsatt kan ta til vettet.

Les også: – Et mulig prinsippbrudd

SKAL INVOLVERE

– Logoen er ikke laget for å være negativ, tvert om. Vi er stolte av industriarven vår, sier Bjarne Nærum, styreleder i Porsgrunn kunstforening og styremedlem i Kunsthall Grenland, en av mange som har deltatt i prosessen med å framstille logoen.

– Logoen er et kryss på en sterk, gjenkjennbar farge. Den er enkel og dynamisk, åpen for skiftende symbolbruk i ulike settinger, og den skal være involverende – barn og andre kan også få leke seg med den. Kryss er et kartmerke, vi skal sette kunst og Grenland på kartet. Dessuten er det symbol på sjøflagg – i overensstemmelse med Porsgrunns historie og tradisjon. Et kryss viser til ungdommelig nyskapende «Generation X».

- Logoen er enkel og kan lett anvendes ved at andre symboler tar plass i rammen. Dessuten symboliserer krysset noe ukjent, farlig og irriterende, slik jo kunst også skal være. Nå har krysset kanskje fått enda en betydning: Sensurert. Nærum legger ikke skjul på at han er overrasket over politikernes reaksjoner – og at han la merke til at ordfører Beyer på NRK i tillegg kom med kritikk av det kommende kunstfaglige programmet til Kunsthallen, som Nærum selv karakteriserer som mangfoldig og tilgjengelig for mange.

– Hva gjør dere nå?

– Vi er avventende og ønsker en presisering av vedtaket. Jeg vil ikke si at vedtaket fremmer samarbeid, men jeg understreker at vi for all del ønsker et godt forhold til kommunen. Det har vi alltid hatt, blant annet da andre kulturaktører vendte ryggen til kulturhusplanen og så mot Øygardens alternativ på Vestbredden. Nærum mener det er interessant at et enkelt grafisk symbol kan skape så mye debatt og engasjement, som nå gir liv til diskusjoner om hva kunsthallen og kunsten egentlig bør være. Saken skal ikke til bystyret. Krysset symboliserer noe ukjent, farlig og irriterende, slik jo kunst også skal være.

Si din mening om Kunsthall Grenlands logo i kommentarfeltet under saken.

Artikkeltags