Gå til sidens hovedinnhold

Dikterhøvdingen

Artikkelen er over 15 år gammel

En av Telemarks største poeter har ikke latt pennen hvile, selv om han snart fyller 82 år. «Kort møte» heter siste diktsamling fra Alf Haugland.

Årets julepresang for diktsamlere er å finne i butikkene nå. Siste utgivelse av dikteren fra Lunde kom i bokhyllene i slutten av november, rykende fersk fra trykkeriet.

Den inneholder i alt 67 dikt i kjent Haugland stil. Noen gamle, men flesteparten nye. Ingen har blitt publisert i bokform før nå.

IKKE SKRIVESPERRE

Haugland er politisk engasjert og det kommer til syne i diktene. Men de er også inspirert av de nære ting, som dyr, natur og menneskeskildringer.

- Jeg skulle ikke skrive mer, men klarer ikke å la pennen ligge - jeg skriver som aldri før, forteller Alf Haugland til TA.

1. januar fyller poeten og skribenten 82 år. Ti diktsamlinger har han gitt ut, de to siste, «Markjordbær» i 2002 og årets «Kort møte», på et lokalt forlag, @nno Forlag.

EN LIVSSTIL

Alf Haugland begynte å skrive dikt i en alder av 14 år og hadde sitt første dikt på trykk i Ulefoss Avis i 1938. Skrivingen ble en livsstil og han skrev i mange år under forskjellige pseudonymer.

- Det gjør jeg ennå, flirer han når vi prater om dette.

- Den første gangen jeg skrev med eget navn var da jeg ga ut min første diktsamling i 1981, forteller han.

ENGASJERT

Haugland har mottatt flere priser for sitt virke, og ble blant annet hyllet under Viser Ved Kanalen i 2004 med bestillingsverket «Vår egen Alf».

Han heller klart mot venstresiden politisk, og tar gjerne i et tak når det handler om ting han er engasjert i. Haugland skriver mye politiske dikt.

- Mange liker det, mens andre ikke. Jeg har nok flere uvenner, for jeg kan være litt hard, mener Haugland selv.

MYE STOFF

På spørsmål om dette er siste diktsamling, eller om han har mer på lur, får vi et kontant svar.

- Å herremann! Jeg har urimelig mye stoff. Kunne sikkert gitt ut 50 diktsamlinger til, men jeg orker ikke ta fatt i det.

Men hvis det er noen andre som gidder, så...., svarer dikteren og lar det bli med det.