Det sa Odd Nordstoga i sin takketale da han mottok Telemark reiselivspris på Gaustablikk høyfjellshotell i går. I tillegg til heder og ære vanket det et diplom og et Terje Grøstad-arbeid.

EN EKTE AMBASSADØR

- Jeg er glad for prisen, men har ikke tenkt at jeg var en kandidat - selv om jeg er bevisst på å ikke gjøre skam på tradisjonene vi har, kulturen vår, fylket jeg kommer fra og dialekten min. Det har vært større profiler enn meg som har gjort det, så det vil jeg ta vare på, sier han.

I fjor kom det ikke inn et eneste forslag og prisen ble ikke delt ut. I år kom det mange forslag, men et enstemmig styre i Telemark reiselivsråd valgte Odd Nordstoga.

- Årets pris går til en ekte telemarksambassadør. Gjennom sin væremåte og med sin klingende og folkekjære dialekt har han satt Telemark på kartet. Ikke et øyeblikk har han falt for fristelsen til å ta i bruk riksmål for å bli en del av den generelle populærmusikksjangeren. Han har vært konsistent i sin stil og bevart sin profil. Nordstoga er solid telemarksprofil, sa leder av Telemark reiselivsråd, Odd Syversen.

HVA SKAL TIL?

- Det er idiotisk å ikke bruke det man har. Spesielt er det populært å ligne på populærkultur fra utlandet. Det kan være vel og bra, men det er et troverdighetsproblem for en artist hvis man prøver å etterligne noe som man bare har hørt på plate, fastslo Nordstoga.

Prisen ble delt ut på årsmøtet til Telemarkreiser AL og Telemark reiselivsråd. Det som har blitt diskutert der over to dager er behov og muligheter for reiselivssamarbeid på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Stikkord for debatten var hvor Telemark stod i dag, hvor man ønsker å gå, hva aktørene vil - og hva som kreves for å få det til.

«STUTELEG»

Før prisutdelingen fikk TA en prat med Nordstoga. Da var han litt i villrede om hvorfor han skulle få denne prisen - selv om platesuksess etter platesuksess har ført til at alle som hører ham synge og snakke assosierer ham med ordet Telemark.

- Jeg skal ikke klage på antall priser, men det har blitt mange etter hvert. Dette er vel en utilsiktet pris fra min side, sa han.

På spørsmål om hva han synes om at bokmål er på fremmarsj også i Telemark bruker han dialekten sin for det det er verdt.

- Det er «stuteleg» at det blir mer og mer bokmål når vi skal ha de verdiene vi har. Selv mener jeg det ikke er noe å tape på å markedsføre seg på nynorsk, sa han.

Det sa han også til alle delegatene på årsmøtet.

- Er du blitt en gallionsfigur for dialekt som vannes ut?

- Det vet jeg ikke, jeg er bare en artist, men blir det oppfattet som positivt har jeg ikke noe problem med det. Jeg er veldig stolt over at folk flest forbinder meg med Telemark.

IKKE SÅ BREI I OSLO

Om årsaken til at synging på dialekt har slått slik an, sier Nordstoga at det er blitt større dialekttoleranse i Norge enn før blant annet fordi media tillater mer og mer dialekt. Selv må han innrømme en ting.

- Jeg snakker vel ikke like brei dialekt på Lambertseter i Oslo som jeg gjør på elgjakt i Telemark.

Nordstoga avsluttet seansen på fjellet med sangen «Heim te mor» - for som han sa - den passer vel siden «mor mi jobbar i reiselivet i Telemark».