- Dette er stort for oss

GODT BEVART: Om lag 840 år etter at det ble oppført, står fremdeles Vindlausloftet (t.h.) støtt på Vest-Telemark museum. Besøkende til museet kan beskue bygget fra utsiden, som nå får en ekstra dimensjon med det eldgamle bygget.

GODT BEVART: Om lag 840 år etter at det ble oppført, står fremdeles Vindlausloftet (t.h.) støtt på Vest-Telemark museum. Besøkende til museet kan beskue bygget fra utsiden, som nå får en ekstra dimensjon med det eldgamle bygget. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Norges eldste ikke-kirkelige trehus finner vi i Eidsborg. Dette kom som en gledelig nyhet for Vest-Telemark museum.

DEL

Etter årringsdateringer er huset oppført et par år etter 1167.

- Dette er en stor sak for museet, sier Dag Rorgemoen som er styrer og konservator ved Vest-Telemark museum.

ÅRRINGSPRØVER

Han forteller at bygget tidligere var datert til et sted rundt 1300-tallet.

- Det var da vi arbeidet med boken om Eidsborg stavkirke for et års tid siden at vi ønsket å datere den. Da ønsket vi også at man skulle se på dateringen av Vindlausloftet. Da årringsprøvene var ferdig viste det seg plutselig at vi satt med Norges eldste profane trebygg, sier han.

FRA 1167

Det var førsteamanuensis Terje Thun ved NTNU-Vitenskapsmuseet i Trondheim og avdelingsingeniør Jan Michael Stornes ved Norsk institutt for kulturminneforskning i Oslo som i Fortidsminneforeningens årbok, som utkommer før jul, forteller om resultatet av sine undersøkelser. Stornes har tatt treprøvene av Vindlausloftet, mens Thun har analysert dem, skriver Aftenposten.

Prøvene viser at materialene i loftet er fra 1167, og trolig er huset reist et par år etter det.

- EKSTRA DIMENSJON

Det er ingen tvil om at Vest-Telemark museum blir mer interessant etter at det ble kjent at landet eldste ikke-kirkelige bygg ligger nettopp der.

- Klart det gjør anlegget mer interessant. Å ha et trehus fra så langt tilbake i tid, gir museet en ekstra dimensjon som vi selvfølgelig kommer til å bruke i vår formidling, sier Rorgemoen.

Trehuset kan beskues av alle som besøker museet, men bare spesielt interesserte får lov til å ta turen inn i selve bygningen på grunn av sikkerhetsmessige årsaker.

- HOLDER SEG GODT

Bygningen har vært godt tatt vare på. Det er fredet, og blir vedlikeholdt i etter riksantikvarens bestemmelser.

- Vi er heldige her i Vest-Telemark, for det som er bygget her er av spesielt god håndverksmessig kvalitet. Ingen andre steder er det så mange godt bevarte middelalderbygg i tre som her. Måten de er byget på gjør at de holder seg godt, forteller han.

En svalgang rundt annen etasje i bygget er med tiden blitt fjernet, og skaper en unormal situasjon.

- Det er ikke snakk om at den skal rekonstrueres. Bygningen har holdt seg godt hittil, og jeg tror den holder seg godt i mange år til, sier han.

SKREV I TREVERKET

Bygningen ble plassert der den står i dag da bonden på Vindlaus kjøpte det og flyttet det fra nabogården Lofthus. Og det han risset inn i veggen, kan leses ved siden av døren i annen etasje; «Disse runer risset Vestein. Vær hilset, både den som risset og den som leser runene.»

Artikkeltags