«Den store kongen» er i anmarsj

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

I åtte uker har 106 elever fra tredje til tiende klasse ved Tokke skule, arbeidet med forberedelsene til musikkspillet «Den store kongen». Premiera er i kveld.

DEL

Tekstene forteller om jesusbarnet som ble født og lagt i en krybbe i Betlehem.

Det er ikke bare sang og musikk som har stått på programmet for elevene de siste ukene. De har snekret kulisser, laget krybbe og sauer, samt to store gipsengler som ikke er helt ferdige, som henger i taket på tegnesalen.

- GIPSENGLER ER NOE KLIN

Femten år gamle Anette Beisland, og Susanne Timland, som begge går i 10. klasse, har vært med på å lage englene, og de synes det å lage engler i gips er noe skikkelig klin og griseri.

Anette forteller at de først formet englene i småmasket netting.

- Det var ikke bare, bare det altså, nettingen var hard og stiv og vi stakk oss på fingrene.

Lærer Trine Rorgemoen sydde en kjole som ble dyppet i flytende gips, og kledd på nettingengelen. Det rant flytende gips overalt som stivnet veldig fort.

- Vi hadde en kjempejobb med å gjøre rent alt gipssølet etter at kjolen var ferdig. Det ble heldigvis ikke like mye søl når vi laget vingene og hodet, forteller Susanne, mens hun prøver å få hodet til å sitte på rett plass.

Det ble en jente og en gutteengel, og det eneste som mangler er at englene, som ikke har fått noen navn, får hver sin trompet.

- DEN STORE KONGEN BOR I LONDON

Førsteklassingene Johanne Seltveit, Rosamond Brown, Malin Landsverk og Emma Solli - alle seks år gamle - syntes det var litt flaut å synge på generalprøven, for det var så mange i salen som så på, og det var også kjempekjedelig.

- Hvem er den store kongen dere synger om?

- Jeg tror han bor i London og så tror jeg han kan være Gud, sier Emma.

- Nei, jeg tror han bor på Dalen, men det er Gud, mener Johanne.

- Vet dere hva en konge er?

- Ja, det er en som er stor og bestemmer over hele landet, mener Rosamond, noe de andre er enige i.

BARE EN BABY

Jentene synes det har blitt kjempemye øving, og Emma mente hun var blitt helt hes i stemmen av all den øvinga.

- I teksten synger dere om en frelser og et barn som blir født og ligger i en krybbe, kan det barnet ha noe med kongen å gjøre?

- Ja, det er fordi, nei vet du hva jeg tror, jeg tror at det er pappaen til det barnet i krybben som er kongen, og så kommer han til Jul, mener Rosamond, som forteller at hun har sett en film om det.

- Kan ikke det lille barnet i krybben være kongen da?

- Nei, han er alt for liten, han er jo bare en baby, men han kan bli konge når han blir stor, sier Emma, mens de andre nikker.

MÅTTE HA LITT PAUSE

Jentene syntes det ble mye mas når de hadde øvelser i samfunnshuset, og når alle de store elevene var med.

- Lærerne sa vi måtte stå slik og slik, og så måtte de følge med hele tiden, og det syntes vi var kjedelig.

- Dere satt jo og flettet håret til hverandre når dere skulle synge, var det lov da?

Jentene ser på hverandre og begynner å le. - Gjorde vi det?, sier Emma og fniser

Jentene får se bildet av at de fletter håret på hverandre, og etter litt mer fnising, forteller Johanne at de ikke kunne synge hele tiden, og at de måtte ha litt pauser innimellom for ikke å bli hese.

- Her har vi en sånn pause.

ÅPEN FOR ALLE

I år er forestillingen åpen for alle, og lærer Jorunn Lunde ved Tokke skule håper mange har mulighet til å komme til Samfunnshuset på Dalen i kveld. Etter forestillingen blir det kaffe og kaker.

Dirigent er lærer Tone Lunde Skaalen, og musikken besørges av Zbigniew Radziej på klaver, Kjell Stahl på trompet, Stanley Blackburn på fløyte og Johann Schweder Grimstvedt på fiolin.

«Den store Kongen» er skrevet av Trygve Bjerkrheim, og Mons Leidvin Takle har skrevet musikken.

Artikkeltags