Første dag på jobb. Politibetjent Jørn Lier Horst, ansatt ved Larvik politistasjon, står vakt utenfor en bolig i Stavern. En eldre mann er funnet drept, bakbundet og ille tilredt i sitt hjem. Den unge politimannen får se åstedet for det groteske drapet. Dette gjør dypt inntrykk på ham.

- Jeg spurte meg selv etter at jeg dro fra åstedet for åtte år siden: Hva har foregått her? Nå debuterer Horst med en politikrim basert på nettopp denne uoppklarte saken, som er beskrevet som en av de verste i norsk kriminalhistorie.

IMPONERTE IKKE

Jørn Lier Horst er oppvokst på Rugtvedt i Bamble og het på den tiden Olsen til etternavn. Da han giftet seg tok han sin kones etternavn. Det er hun som er i familie med krimsjef Knut Ragnar Horst i Grenland politidistrikt. Så står i hvert fall ikke den saken uoppklart.

- Jeg var ikke spesielt god i norsk stil. På Rugtvedt skole skrev jeg i en stiloppgave om mitt framtidige yrke at jeg i hvert fall ikke skulle bli forfatter. Det synes ikke jeg heller, skrev læreren. Å skrive bok har ikke vært noen drøm, men blitt til i kombinasjonen av at jeg jobber i politiet og liker å skrive, forklarer den utflyttede bamblingen.

FORBEREDT PÅ KRITIKK

Han er forberedt på kritikk siden han mikser en alvorlig drapssak med underholdning.

- Det at jeg benytter en slik tragisk sak som utgangspunkt for boka og samtidig kommer til å tjene penger på den, er noe jeg har tenkt mye over. Jeg har hatt nær dialog med datteren til drapsofferet. Hun er positiv til boka og håper at oppmerksomheten kan bidra til nye opplysninger i saken, sier politimannen, som har oppklaring som en underliggende drivkraft bak den autentiske politikrimmen.

SPESIELLE TREKK

Krimsjangeren er veldig fastlåst i sin stil, spesielt politikrimmen, mener debutanten. Han har vært bevisst de største klisjeene og synes selv han har klart å skape en realistisk politihelt med muligheter for karriere i politiet.

- Jeg tror ikke mange av de norske politikrimheltene ville fått jobb i politiet, sier Horst med et smil. Hans politihelt, William Wisting, er annerledes enn den klassiske slitne, alkoholiserte og ensomme ulven som preger sjangeren.

- Han drikker alkohol når han har tid. Han er en stødig familiemann med stort arbeidspress. Jeg ville at historien skulle være et speilbilde av min politihverdag. At han er så skikkelig, kan jo bli kjedelig. Han har derfor noen trekk som kan pirre nysgjerrigheten hos leseren, opplyser Horst.

SAMFUNNSREFS

- Er det et budskap i boka?- Ja, man skal jo helst ha det. Jeg har ikke bevisst hatt samfunnsrefs i bakhodet, men jeg har mine spark til kriminalpolitikken og politireformen, innrømmer forfatteren som nesten daglig fram til påske skal turnere rundt til landets bokhandlere. Selv har han spart den siste krimhistorien til Kjell Ola Dahl «Lille Tambur» til påskeferien. Om vi får flere bøker fra Jørn Lier Horst, er ennå uvisst.

- Men jeg tror ikke det blir så vanskelig å skrive bok nummer to, rett og slett fordi jeg har lært så mye i prosessen med denne boka. Det blir enten lett eller fullstendig skrivesperre, tror mannen bak Nøkkelvitnet. Hittil er boka trykt i 4 000 eksemplarer.