Som seg hør og bør foregår avsparket for Telemarkfestivalen i Åsestugo på Bø Museum, hvor programmet presenteres.

De siste årene har arrangementet også gitt rom for et plateslepp, så også i går. Her var det ingen ringere enn felemusikkens unge håp i Bø, Torgeir Straand, som slapp platen. Hjelp til alt, fra innleide dansere i studio til omslagsfoto, har han fått av Knut Buen.

NORSK OG EKSOTISK

Det var et forventningsfullt og småstresset styre som «stilte til start» i Åsestugo i går. Det var ikke bare varmen som gjorde at flere slet med mørke flekker under armene på de dusgrønne festival-T-skjortene.

Festivalleder Annette Winkelmann dro i gang med programmet, som i likhet med foregående år spenner over mangt, langt og meget.

- Noen ganger virker det som den norske folkemusikken er det virkelig eksotiske på festivalen, og det gir en god følelse, sa Winkelmann.

Det norske er ivaretatt med en konsert hver dag i de tre dagene festivalen varer. På fredag går konserten «Vinbyggjane» på Evjutunet. Her får vi oppleve et møte mellom to unge og talentfulle folkemusikere, Ingebjørg Harman Bratland og Silje Hegg.

Lørdag er det duket for kvedarmøte i Pakkbua ved Bø Museum. De to som møtes er Kjell Hove fra Møsstrond og Kari Lønnestad fra Bø.

På søndag står Borgjakonserten på programmet. På Sandvintunet vil publikum møte flatfelas store hedersmann fra Røros, velkjente Sven Nyhus.

For fyldig omtale av de enkelte konsertene anbefales å gå inn på internett på telemarkfestivalen.no.

BØ-TRADISJONEN

Det var en stolt Knut Buen som presenterte Torgeir Straands plate «Den gærne bøheringen», uten at Straand egentlig trenger noen som helst hjelp.

- Torgeir har sett og hørt mange av de gamle spelemennene, han, sa Knut Buen. - Det kan du høre på spelet hans. Og derfor er han også en god ambassadør for spelemanntradisjonen. Vi trenger slike ambassadører.

Torgeir Straand kvitterte med et par slåtter fra platen, som for en stor del består av låter i Bø-tradisjonen.

- I Bø var det både et publikum, felemakere og utøvere. Her var det et sammensatt miljø som satte sitt preg på spillet.

- Ja, det var jo en spelemann som beint fram sa at han ikke fikk til spelet sitt andre steder enn i Bø, la Knut Buen til.

- FULL FRES HELE VEIEN

Den heller ubeskjedne produsenten og «altmuligmannen» ved innspillingen understreker at dette er dansemusikk, ikke lyttemusikk.

– For å få den gnisten som mange innspillinger mangler, fikk vi noen dansere inn i studio, forteller Knut Buen. – Det hjalp godt, det.

Han synes mye av det som blir innspilt i dag er for slapt og teknisk perfekt, Knut.

- Det skal være full fres hele veien. Det må være galskap, ellers blir det ikke noe, sier den gærne tuddølen.

Ordfører Arne Storhaug var også til stede for å hedre plateartisten med en stor blomsterbukett.