Boka har fått navnet «Avtrykk» og består av 50 korte dikt. Noen av dem så stutte at de bare består av fire ord. Formen kan minne om japanske haikudikt, men er det ikke.

MIN DIKTLÆRER

- Hvorfor jeg skriver dikt er ikke lett å svare på. Jeg kan ikke forklare det, men jeg har vel et behov for å uttrykke meg, sier en beskjeden Bakka.

10 av diktene har vært publisert på nettsiden poeten.no tidligere. Den siden er nå nedlagt og er derfor tatt med.

- Hans Herbjørnsrud har hjulpet meg masse og jeg ser på ham som min diktlærer. Det var han som foreslo at jeg skulle skrive dikt, og det er han som har håndplukket diktene i boka. Vi begynte på 80, så ble det 60, og 50 havnet i boka, sier Bakka.

OBSERVASJONSDIKT

Bokas første dikt heter «Søkk», som også var bokas arbeidstittel. Det går slik:

«Harespora i jomfrusnøen. Angstavtrykk».

Boka inneholder selvfølgelig lengre eksempler, men diktet over er et stjerneeksempel på hva leserne kan vente seg.

Uten Herbjørnsrud som kyndig veileder, kunne Bakka fort ha havnet på feil hylle.

- Jeg tok kontakt med Herbjørnsrud i 2000 i forbindelse med et barnebokprosjekt jeg syslet med, men det ble fort lagt på is. Det ble rett og slett nedsablet, men det var helt greit. Jeg hadde samtidig sendt med noen dikt, og Herbjørnsrud bad meg skrote bokprosjektet og konsentrere meg om diktene, sier han.

Bakkas dikt bærer preg av at han bor på bygda.

- Hva jeg ser og observerer, sier mannen som driver som støttekontakt og er aktiv i lokalpolitikken for Arbeiderpartiet.

DOBBELTLIV

Bakka har hentet inspirasjon fra både Olav H. Hauge og Rolf Jacobsen, men sier det ikke hadde blitt bok uten Herbjørnsrud.

- Han har gitt meg både skrivetips og litteraturtips. I praksis har det foregått slik at jeg har sendt han diktene på epost, så har han valgt ut de beste.

Debutanten skriver alle sine dikt på en datamaskin.

- Jeg skriver kun på data og helst om natta. Du kan vel si jeg har levd et dobbeltliv, det er ikke mange som har visst jeg har drevet med dette, sier han.

SÅ FORT POTENSIALET

Hans Herbjørnsrud sier dette om Bakka - som er den første forfatteren fra Sauland som har fått utgitt noe på et annet forlag enn sitt eget.

- Våren 2000 kom Frode til meg med et prosamanuskript og bad meg lese det. Jeg synes ikke han lykkes i prosa, men det var vedlagt noen dikt og jeg sa til ham at det var innen lyrikken han kunne få utfoldelse for talentet sitt.

Ni år senere er boka klar. Den prisbelønte forfatteren fra Heddal uttaler seg ikke i utrengsmål om andre forfattere, men Bakka får denne attesten.

- Han har et utpreget litterært talent og alt som skal til for å utvikle seg. Han har språklig presisjon, originale tanker og han ser verden på en ny og overraskende måte. Som gir leserne noe å tenke på - slik en forfatter skal, sier Herbjørnsrud.