Gå til sidens hovedinnhold

Chateau de Puligny-Montrachet

Artikkelen er over 13 år gammel

Det fins ikke mange slotteiendommer i Bourgogne, mest av alt er der solide bondegårder, men det suser utvilsomt av navn som Chateau de Pommard, Chateau de Meursault, Chateau de la Tour og sist, men ikke minst Chateau de Puligny-Montrachet.

Domaine du Chateau de Puligny-Montrachet er en 20 hektar stor eiendom, som drives av Etienne de Montille. En mann med minst to hatter, i og med at han også er aktiv på familieeiendommen Domaine Hubert de Montille i Volnay pluss at han fortsatt arbeider noe i Paris med bank og finans. Etienne har tatt tak både for å bedre kvaliteten i vinmarken og i vinkjelleren. Vinmarksarbeidet drives ut fra økologiske prinsipper og avkastningen har blitt drastisk redusert. I kjelleren har han introdusert åpne fermenteringskar i eik, som gir en mer tradisjonell langsom gjæring, anskaffet et nytt skånsomt pumpeanlegg som kun skyver druejuicen, til erstatning for de gamle monsterpumpene som både skjøv og sugde juicen rundt i vinanlegget med det resultat at juicen ble omskaket til druesuppe. Fatlagringstiden og andelen nye fat har også blitt redusert. Klaring og filtrering er en saga blott. Resultatet er reine, harmoniske, komplekse viner med god konsentrasjon som dog besitter eleganse og delikatesse. De må simpelthen prøves av alle burgunderelskere!

Nr 49408 Puligny-Montrachet 2005 kr 379,20

Chateau de Puligny-Montrachet, Burgund, Frankrike (Bestillingsutvalg)

Hvitvin. Drue: chardonnay. Fatlagret.

Skinnende dyp strågul. Deilig kommunetypisk frisk og feit aroma av lime, gule epler, godt smør, mineraler. Middels fyldig intens sitrussyrlig mak. Lang syrlig, kalkmineralsk ettersmak.

Passer til: De fleste fiskeretter, skjell, kreps, reker, hummer eller hygge de luxe.

Konklusjon: En kanonbra Puligny!

Nr 49410 Puligny-Montrachet 1. Cru les Folatières 2005 kr 569,60

Chateau de Puligny-Montrachet, Burgund, Frankrike (Bestillingsutvalg)

Hvitvin. Drue: chardonnay. Fatlagret.

Skinnende dyp strågul med grønne nyanser. Behagelig, men litt ung og lukket duft av lime, sitron, smør, anis og en god dose kalkmineraler. Fyldig smak med herlig konsentrasjon og syreintensitet. Livlig og samtidig kalkmineralsk ettersmak som sitter lenge i munnhulen.

Passer til: De fleste fiskeretter, skjell, kreps, hummer eller ettertanke.

Konklusjon: Lovende og arketypisk Folatières, mineralsk som bare søren!

Nr 49406 Clos-du-Chateau de Puligny-Montrachet 2005 kr 201,50

Chateau de Puligny-Montrachet, Burgund, Frankrike (Bestillingsutvalg)

Hvitvin. Drue: chardonnay. Fatlagret.

Skinnende middels dyp strågul. Fruktig og floral aroma av lime, gule epler og hvite blomster med hint av mineraler. Delikat, slank, crispy og elegant smak. Bra mineralsk finish.

Passer til: Reker, blåskjell, kreps eller hygge.

Konklusjon: Meget bra kjøp!

Nr 49414 Pommard 1.Cru les Pezerolles 2005 kr 401,40

Chateau de Puligny-Montrachet,Burgund, Frankrike (Bestillingsutvalg)

Rødvin. Drue: pinot noir. Fatlagret.

Dyprød med islett av rubin. Pen duft av kirsebær, rips, kaffe og krydder. Middels fyldig, delikat og transparent smak med brukbar konsentrasjon. Ganske lang ettersmak.

Passer til: And, kylling, storfe, vilt, koldtbord eller hygge.

Konklusjon: Feminin og typeriktig Pezerolles. Vinen er leskende og god, men mangler litt på dybde, konsentrasjon og lengde. Vi prøvde den i november og nå med samme konklusjon.