Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 6Brutal realisme

Artikkelen er over 15 år gammel

Det er en skremmende virkelighet som blir skildret i forestillingen «Backfish». Stykket er hardtslående, og treffer akkurat der det skal. Det er tvilsomt at noen forlot salen uten å være rammet.

Teenage-jenta Stella er tydelig ute av kontroll, og løser sine problemer med uprovosert vold. Men hvem sin skyld er det egentlig at Stella er som hun er?

ET SAMFUNNSPROBLEM

Tematikken i «Backfish» er noe mange barn og unge i dagens samfunn kan relatere til. Meningsløs vold blant ungdommen er ikke bare et storby-problem, den fins overalt. I stykket får man innblikk i hva som ligger til grunn for volden. Skildringen av manglende foreldreomsorg er treffende. Det er tydelig at de voksne har en stor del av skylden.

OMSORGSSVIKT

I hovedrollen møter vi den 15-årige Stella. For n'te gang har hun og moren flyttet til et nytt sted. Igjen skyldes det at moren ikke taklet å bli kalt inn til flere samtaler på skolen. Stella har så vidt rukket å begynne i sin nye klasse før moren drar av sted på fjorten dagers ferie med sin nye flamme. Handlingen utspilles i hovedsak mens moren er vekk. I denne perioden skjer det mye i Stellas liv.

USIKKERHET OG REDSEL

Ved en tilfeldighet blir Stella kjent med klassevenninnen Iris. Det utvikler seg etter hvert til et avhengighetsforhold for Stella. I Iris finner hun personen hun har savnet. En som virkelig bryr seg, og som lytter når Stella har noe å si. Når de er sammen viser Stella sine myke sider, og kommer med tøffe innrømmelser. Bak den steinharde fasaden er hun en høyst usikker og utrygg person. Dessverre forstår hun ikke at hennes handlinger kan skremme. Det får konsekvenser for vennskapet.

TROVERDIGHET

Skuespillerne evner å fremstille problematikken på en meget troverdig måte. Dette føles virkelighetsnært. Den ekstreme ungdomskulturen taes på kornet, og det samme gjør personene rundt. Som for eksempel den aldrende læreren som gjør sitt ypperste for å virke kul. Samtidig spilles det på humor. De to mannlige skuespillerne som spiller tenåringsjenter, med tydelig innstuderte trekk, får latteren frem hos publikum. I tillegg trekkes det veksler på kule, og virkningsfulle effekter. Her er filmklipp på lerret, og tøff live-musikk tilpasset hovedmålgruppen – elever i ungdomsskolen og videregående.

«Backfish» er så viktig at forestillingen burde innlemmes som pensum på ungdomsskoletrinnet.

TERNINGKAST: 6