Boller, øl og roser til The Rolling Stones

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Multikunstner Knut Buen trodde ikke sine egne ører da han fikk forespørsel om å lage en gave til medlemmene av The Rolling Stones. Og selvsagt aksepterte han på flekken.

DEL

Det var for fjorten dager siden at Knut Buen fikk den overraskende forespørselen. The Rolling Stones holder som kjent konsert i Bergen første september, hvor ølbollene vil bli overlevert bandet som en gave fra norgesavdelingen til gruppas plateselskap.

- DET STØRSTE

- Der sto jeg, da veit du, sier Knut B. til TAs utsendte, - på Tinn Museum en kveld rett etter at jeg hadde holdt et foredrag om skikkelig gamle ting. Så får jeg en telefon om jeg vil rosemale fire ølboller til medlemmene av The Rolling Stones! Da var det ikke annet å gjøre enn å si ja.

Buen har hatt en del prestisjefylte oppdrag, både med det ene og det andre, men dette tar han sats og rangerer høyest.

- Ja, jeg gjør det. Vi snakker om verdensartister som alle kjenner og som er like aktuelle i dag som da de startet for over førti år siden.

«DEAD FLOWERS»

De fire bollene, som er dreid av saulendingen Steinar Hovde, ser like ut, men ser en nøye etter, er rosemønstrene ganske forskjellige.

Og vel er blomstene døde, slik Stones selv synger i låta «Dead Flowers», men jammen om de ikke ser livaktige ut der de snor seg i bunnen av bollene. Det luktet fortsatt maling av bollene da TA var på besøk.

Knut har skrevet «Rolling Stones 2006» på alle fire, samt at bollen til de enkelte har fått påført den enkeltes navn.

- Det var litt rart å sitte der, da, og male disse navnene. Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts og Ron Wood.

NYFØDT ROCKER

Knut Buen kan ikke ljuge på seg å ha vært noen stor Stones-fan, han kan ikke det.

- Nei, da de og Beatles slo igjennom på sekstitallet så var jeg bare opptatt av folkemusikk. Nå, derimot, har jeg gående et samarbeid med heavy metal-artister og hører rock på en helt annen måte. Sansen for rock har modnet hos meg, og det er jeg glad for.

Knut Buen er opptatt på annet hold på konsertdagen, og vet heller ikke om det er da bollene blir overrakt bandet.

- Det er ikke så farlig. Det viktigste er at de får noe spesielt fra Norge. Jeg kan godt tenke meg at medlemmene, som sikkert har fått mye rart fra før av, synes gaven er spesiell.

GAMLINGER

Faktisk er Knut Buen glad for alt som bidrar til å få rosemalingskunsten frem i lyset.

– Kunsten er inne i et blindspor, med mye dårlig og mye likt, mener han. - I dag er det blitt for mye souvenirpreg over det.

- De gamle rosemalerne hadde en villskap og noe naturlig over det de gjorde, de var ikke bundet. Her ser jeg en klar sammenheng med rocken, hvor det jo er mye utagerende villskap.

- Og tenk på det, sier han. – De er jo eldre enn meg, de som spiller denne «ungdoms- musikken». Over seksti år, alle sammen. Så er det meg, en ungsau på 58, som kommer trekkende med en flere hundre år gammel tradisjon!

Artikkeltags