Avviser kritikken mot forfatterstudiet

FØLER SEG IKKE TRUFFET: Lærer Leif Høghaug ved forfatterstudiet i Bø kjenner seg ikke igjen i kritikken som reises av en tidligere elev ved skolen.

FØLER SEG IKKE TRUFFET: Lærer Leif Høghaug ved forfatterstudiet i Bø kjenner seg ikke igjen i kritikken som reises av en tidligere elev ved skolen. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

- Forfatterstudiet i Bø er metodeløst og preges av en kvasiåpenhet. Det mener Leonard Ibsen, en tidligere student. - Jeg kjenner meg ikke igjen, sier lærer Leif Høghaug.

DEL

Det var i mandagens utgave av Aftenposten at Leonard Ibsen kom med sitt innlegg, som er en forkortet utgave av en artikkel i det faglitterære tidsskriftet Prosa. Leonard Ibsen var student ved forfatterstudiet i Bø, Høgskolen i Telemark, 2006-2007.

EN FARE
«Etter min mening preges studiet av en slags kvasiåpenhet, et dogme som lyder omtrent slik: Her skal man få anledning til å dyrke frem sin egen særegne stemme, og det på sin egen, særegen måte». Leonard Ibsen mener at lærerkreftene heller burde «lest studentenes litterære arbeider og anstrengt seg for å gi velfunderte tilbakemeldinger».

Forfatterstudiet har et for stort preg av oppgaveskriving, mener Leonard Ibsen. «Faren er at studenten innlemmer skriving som øvelse» - den egentlige skrivingen settes på vent.

Leonard Ibsen savner også mer undervisning om selve forfatterhåndverket, hvordan bygge opp en fortelling?

IKKE TID
- Det er ikke alltid tid til å lese de manuskriptene studentene leverer utenom undervisningen. Det er flest timelærere på forfatterstudiet, og det kan ikke forventes at de skal bruke fritiden på å gå igjennom mengder av tekst, sier Leif Høghaug, som selv er timelærer ved studiet og har ansvar for den litteraturvitenskapelige delen av undervisningen.

Leonard Ibsen mener også at studiet i Bø har for få innleveringer i året, og at det er for liten tid til veiledning og manusutvikling, slik de har det ved forfatterstudiet i København. Til det svarer Høghaug at studiet i København er over to år, da blir det mer rom andre år til å utvikle ferdigheter. Han håper at studiet i Bø i framtiden også kan gå over to år. I dag går undervisningen mye ut på praktiske skriveøvelser, forelesninger og seminarer.

- Generelt synes jeg Leonard Ibsen i for stor grad baserer seg på enkelthendelser i sin kritikk. Men vi tar ham seriøst, selv om mye virker å være personlig.

- Får dere kritikk av elevene deres?

- Ikke negativ, jeg tror dette må være første gang. Det jeg har hørt tidligere har utelukkende vært positivt.

Omtrent 100 skrivelystne ønsker hvert år å komme seg inn på forfatterstudiet i Bø. 15 av dem lykkes, basert på innsendte skriveprøver.

Artikkeltags