Gå til sidens hovedinnhold

Avslører vennegjeng fra 50-åra i ny bok

Artikkelen er over 16 år gammel

I bokform serveres nå den nakne sannhet om skiensungdommen anno 1950. «Fetegjengens Saga» byr på negativ humor og fete avsløringer.

Omgangskretsen og bekjente av forfatter Richard Bergh bør merke seg denne utgivelsen. «Fetegjengens Saga», med undertittelen «En munter roman» fra Skien i to bolker, handler nemlig om forfatteren selv og hans vennekrets.

Det er bare det at vennene ikke vet om at de blir avslørt i hans siste bok.

FRA RUSSETIDEN

Richard Bergh er sannsynlig vis Skiens største patriot bosatt utenfor byen. Han er født og oppvokst i Skien, men har ikke bodd her siden han var 23 år gammel.

Redaktør Truls E. Norby fra Norgesforlaget AS, betegner forfatteren som blant de morsomt gale.

- Jeg har aldri lest noe så morsomt om sannferdige løgner noensinne, ler Norby, og ser bort på forfatteren. - Det er en slags utlevering av venner, en slags roman og en slags selvbiografi, hevder han.

- Ja, det meste er skrevet for 54 år siden, og er hentet fra russetiden. Jeg har latt meg selv og mine venner være hovedpersonene, opplyser forfatteren, og påpeker at mange av disse personene kan gjennomskues av karakteristikkene i boken. Mange av personene er høyt ansette skiensborgere i dag.

- Noen av historiene er veldig sanne, mens andre bare har et bittelite snev av sannhet i seg. De har jeg diktet videre på, forteller Bergh, som ettertrykkelig påpeker at han har skrevet en roman.

SIGGEN OG OLEMANN

«Fetegjengen» var en virkelig vennegjeng på om lag sju personer, og de aller fleste lever i dag.

- Jada, mange vil nok kjenne seg igjen. Men jeg tror nok de som er beskrevet i boken bare vil synes det er morsomt å bli omtalt. Jeg har tatt vekk det som er dårlig og diktet videre på det som har vært bra, forklarer forfatteren, som tidligere var elev ved Skien offentlige høgre allmennskole.

I boken finner man personer som Siggen, Olemann, Feten og Ohlsen. Men hvorfor de ble kalt «Fetegjengen» er ikke engang forfatteren sikker på.

- Nei, for vi var langt i fra fete. Men det kan ha vært at vi kalt hverandre «feten», i sjargong av typen; du! har du sett feten, eller? Men jeg må innrømme at jeg ikke er sikker, betror han oss.

GODE HISTORIER

Manuskriptene til disse tilsynelatende elleville historiene har ligget i Berghs trygge safe i mer enn 50 år. Og det er notater, referater og historier basert på fakta.

- Hvorfor har du ikke utgitt boken før nå?

- Jeg har vært opptatt med skriving hele tiden. Jeg har rett og slett ikke rukket å gjøre noe med det før nå, forteller forfatteren som tidligere har utgitt bøkene «Med røtter i Skien» og «Landet bortenfor».

I den siste utgivelsen serveres de gode historiene som perler på en snor, og redaktøren er godt fornøyd.

- Boken er upretensiøs, og full av negativ humor. Den eier rett og slett ikke folkeskikk.