351,7 kilometer kystlinje - og det er bare på fastlandet

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

I ti uker kan du oppleve Telemarks riviera her på TA.no!

DEL

Noe av det absolutt gøyeste jeg har vært med på i år var den intense uken i juni da vi skulle lage tv-serien, om Telemarkskysten. Om Telemarks riviera, som vi har valgt å kalle denne serien.

Den kommer til å gå hver onsdag på TV Telemark, og på internett, i ti uker framover.

Etter 21 år i området så vil jeg ikke si at jeg er ukjent med de mange perlene vi har langs kysten, men omfanget overveldet meg.

Egentlig er det bare å slå opp i kartbok for Norge.

Tallenes tale er krystallklare.

Originalt er forresten rivieraen middelhavsområdet fra Frankrike, Monaco og Italia, men også andre kystnære områder i verden, som er ekstra stolt av sin stripe mot havet, kaller seg gjerne riviera. Man har det både i Kroatia, Tyrkia og helt sikkert mange steder som jeg ikke vet om.

Men på «vår» riviera er det kommunene Bamble, Porsgrunn og Kragerø som dominerer. I tillegg til Skien som har sneket til seg en bitte liten bonus-riviera på 12.2 km kystlinje og 5.7 kilometer kystlinje på øyer, i Vold-området.

Men de tre hovedkommunene i riviera-sammenheng har mye mer.

I Porsgrunn er det 84.4 kilometer kystlinje og i tillegg har de 69.8 kilometer kystlinje på øyene.

I Bamble er det 107.9 kilometer kystlinje og 96.0 kilometer.

Og i Kragerø er det hele 147,2 kilometer kystlinje og i tillegg ufattelige 492,5 kilometerer med kystlinje på de mange øyene i Skjærgården.

Til sammen er altså dette vår riviera.

Bildene antyder hvor flott det kan være. At det også kan være værhardt, barskt og krevende – er en del av virkeligheten, som ikke alltid sommergjester får med seg – men som er en vesentlig del av saltvannsfolkets historie.

Artikkeltags